Katoczi Creative Commons License 2020.01.24 -3 2 180284

"...9 BAR-nál nagyobb nyomású vízzel elárasztva nem fog homogén iszapként viselkedni, hanem egyik helyen jobban "áramlik" benne a víz, máshol meg kevésbé" - pedig igen. Te tökéletesen leírtad a nyomásfokozó szűrő működési elvét. A tömörített pogácsa nem igazán így viselkedik. A 9 bar a pogácsa fölött mért nyomás, de a szűrő alja felé közeledve pogácsán belül esik a nyomás, az utolsó milimétereken már épp hogy meghaladja a légköri nyomást (ha a pogácsa alján is 9 bar lenne akkor ugyanúgy spriccelne ezer lyukon a kávé mint a nyomásfokozós szűrő alján). És éppen ez a gond a hagyományos szimpla szűrővel. A pogácsa nem egyenletes és a víz megtalálva a kisebb ellenállású utat és szépen utat mos magának ú.n. csatornásodik, és ott a kis ellenállás miatt valóban magasabb a nyomás a szűrő alján, spriccel is méterekre. 

Előzmény: kneissl (180282)