kneissl Creative Commons License 2020.01.24 -1 3 180282

A víz valóban a legkisebb ellenállás felé megy (meg arra, amerre lejt a terep), de ezen a videón is, és az összes áltátszó főzőkarral (youtube: transparent portafilter) készült felvételen az látszik, hogy a pumpa nyomása az egész főzőkart telenyomja forró vízzel, és először nyomás alá kerül az egész kávépogácsa.

Jól látható a felvételen is, hogy mindenhol áll már benne a víz, amikor eléri azt a nyomást, hogy át is nyomja a kávé-pogácsán a vizet.

 

Vagyis ilyenkor a víz ( mivel megtanulta a fizikát) minden irányba azonos nyomást fejt ki, mivel elég kis belső ellenállású folyadék.

A minden irányba kialakuló nyomás addig emelkedik, amíg a főzőkar fém(vagy plexi) alkatrészei által kialakított kamrában minden ponton és minden irányban akkora lesz a nyomás, hogy a rendelkelésre álló nyílás/okon keresztül kipréselődik a kamrából, és elkezd kifolyni a kávéital.

És ilyenkor a víz valóban a legkisebb ellenállás irányába megy: az alul lévő lukakon keresztül kipréselődik. Eközben a kamra minden pontján, minden irányban az a nyomás uralkodik, ami ahhoz kell, hogy kipréselődjön alul a főzet.

 

Tehát egy rendesen tömörített pogácsa esetében nem tudod megmondani, hogy merre áramlott a víz, illetve, hogy merre mennyi áramlott.

(Az áramlás szó eleve túlzás, ha figyelembe vesszük a sebességet )

Gyakorlatilag nem tudsz olyan kávépogácsát gyártani, ami a 9 BAR-nál nagyobb nyomású vízzel elárasztva nem fog homogén iszapként viselkedni, hanem egyik helyen jobban "áramlik" benne a víz, máshol meg kevésbé.

 

Előzmény: Katoczi (180281)