Laci-bátyó Creative Commons License 2020.01.23 -2 0 1200

Szia,

visszaolvastam néhány oldalt, de nem látom egyértelműen, hogy milyen oprendszert használsz. Ha jól értettem a 1193 bejegyzés alapján, XP-vel küzdesz - de mégsem egyértelmű, mert múlt időben fogalmaztál...

XP, és Windows 7 esetén be kell tudni lépni az ún. csökkentett módba az F8 bootolás kezdetekor történő lenyomásával (nyomkodásával). Windows 10 esetén ez már nem működik. Windows 10 esetén a Shift-et kell lenyomva tartani, s ekkor lehet mindenfélét beállítani, hogy egy megismételt újraindítás után mit tegyen. (Nem tudom a részletes lépéseket most leírni, de ha kell szívesen pontokba szedem).

Ha csökkentett módban elindul a gép, az jó jel ugyan, de nem magától értetődő kinyomozni, hogy mi nem jó, mi lehet a következő lépés...

Személy szerint megpróbálnék egy ún. bootolható CD lemezről elindítani egy XP-t, ami ha a hardver OK, akkor igen nagy valószínűséggel működik, s korlátozott funkcionalitással (XP-PE) megy, de a további kísérletezés előtt pl. Intézővel remekül le lehet pl. egy külső diszkre menteni minden adatot a diszkről. Ilyet találni a net-en is, de szívesen elérhetővé teszek ilyen ISO fájt, ami nekem bevált, s amit ki tudsz írni CD-re, vagy a Rufus programmal pendrájvra. (Ez utóbbinak csak akkor van értelme, ha az alaplap (BIOS) tud bootolni USB-ről is...).

Ha már "biztonságban" van a hasznos tartalom, akkor (XP esetén) a teljes gyalulás és újratelepítés előtt érdemes az alábbi "újratelepítést" is megpróbálni (Ez a telepítési opció függhet az XP telepítőlemeztől):  Elindítani a telepítést, formázás nem kel, majd telepítsen arra a meghajtóra (általában C:), ahol a mostani sérült XP van. Ekkor észre veszi, hogy ott már van Windows, s jó eséllyel van egy olyan opció is, hogy frissítő újratelepítés - a beállítások meghagyásával. Ekkor a telepítő újra feltérképezi a hardvert, felrakja az alaplapfüggő meghajtókat, minden Windows-specifikus programot és dll-t, de jó eséllyel békén hagyja a telepített programokat (Program Files mappa, registry érintett bejegyzései...).

Sikeres kísérletezést! :-)
Laci
HG4FA

Előzmény: atika001 (1196)