BZoltan Creative Commons License 2020.01.22 0 0 73031

A tőkeifjítás egy 15-18 éves ültetvény esetében nehezen értelmezhető.

 

Nálunk a költségek túlnyomó többsége az élőmunka. Egy átoltott ültetvénnyel pedig pontosan annyi munka van mint egy termő ültetvénnyel. A két év kimaradt termése az mindenképpen bukó. Hogy ezt mennyinek számoljuk az egy vitatható kérdés.

 

Abban igazad van, hogy jobb lett volna telepítés előtt kiokosodni. Sajnos 24 évesen, laikusként nem voltam annyira képben mint manapság. Ha most telepítenék egy hektár furmintot akkor nyilván első körben körbeszaglásznék klón  ügyben és nem csak bemennék az oltványoshoz, hogy csókolom, furmintot kérnék :) Bevallom 2001 környékén még azt sem tudtam, hogy egyáltalán van más. Azt a klón kértem amit a menő tokajiak is használnak. Eszembe nem jutott volna, hogy az a furmint ami a tokaji sztároknak meg a helyi menőknek jó az nekem nem lenne jó. Ez nem korlátoltság vagy ignorancia. Egyszerűen akkoriban nem volt ez téma. Mostanra meg mondom, komoly beruházás egy ilyen váltás.

 

A minőség egyértelmű és bizonyítható javítása nekem jól hangzik. Nekem a bizonyíték az az árcímkével rendelkező forgalmi tétel. Ha egy fajtának vagy klónnak nincsen ilyen bizonyítéka akkor bármennyire is ígéretesek a kísérletek a minőségi javulás csak spekuláció marad. Persze szoktam spekulatív döntést hozni... például ezért telepítettem sárfehért, mézesfehért és lisztest. De nem hektárnyi méretben, hanem pár sornyit, hogy ha bedől a projekt akkor ne bukjak nagyot.

 

Azt viszont nem szeretem, hogy te háttétsztorinak nevezed az organikus és ökológiai szemlélettel való szőlőművelést. Az imént tisztáztuk, hogy a talajélet és a biodiverzitás közvetlenül hat a bor minőségére. Az organikus szőlőművelés pedig számomra erről szól.

 

Jaaa, hogy a P.51 az a királyfurmint. Olyannal dolgoztunk két éven át. Az Éva háza alatt van egy kis terület ahol ilyen furmint van. Két évnyi bort csináltunk belőle. Nem volt rossz. Egy kicsit mintha fűszeresebb aromatikája lett volna annak a két évjáratnak. 

 

Megfontolom, hogy alkalomadtán kicseréljünk néhány sort királyfurmintra. Engem érdekel ez a téma.

 

A mostani furmintjaink fercal alanyon vannak.

Előzmény: bajnár (73027)