ksanci Creative Commons License 2020.01.20 0 0 9807

Játszottam egy kicsit a számokkal a saját, illetve fórumtagok  pelletfogyasztás és nm adataiból kiindulva. És feltételezve, hogy senki sem 15 fokba szeret élni és nem üzemeltet dzsangaültetvényt otthon.

Az energetikai tanúsítványok egy ingatlan komplex energiahatékonyságát vizsgálják, én most csak a fűtési energiaigényt néztem, viszonyítva a legjobb, AA++ kategóriához, mert miért ne :) Önmagában nem állja meg a helyét, de összehasonlítani kiváló.

Azért érdekelt, mert papíron jól szoktak kinézni a hőszigetelések elméleti teljesítései, a gyakorlatban már nem annyira. És hát valójában ez a fontos, nem az, hogy papíron mit hoztak ki.

Nálunk idén márciusban készült el teljesen a homlokzati hőszigetelés, de nem készült új tanúsítvány, sem eladni, se bérbeadni nem tervezünk. De meg fogom csináltatni, hogy lássam a különbséget. Majd az idei fűtési idény után lesz érdekes összehasonlítani az adatokat az átlaghőmérséklet figyelembe vételével.

 

Akkor lássuk:

Az AA++ kategóriában a maximális fűtési energiaigény 15kWh/nm/év.  Ez a 100%-os érték 40%-a. Itt már egyébként borul a dolog, mert ebben a kategóriában nem a fűtési energiaigény a legmagasabb. De ettől most nagyvonalúan eltekintek, itt most csak összehasonlítani szeretnék. 

A jelenlegi 100% (BB), a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő felső érték, csak a fűtési igényre számolva akkor 37,5 kWh/nm/év. Alsó határa 81%, vagyis 30,4 kWh/nm/év. 

 

Egy kg pellet fűtőértéke kb. 5,1 kwh/kg.

 

Szóval nálunk a tavalyi szezonban 61 zsák ment el, 70 nm a ház (hagyjuk most azt is, hogy ez bruttó), ez energiában  915x5,1/70, vagyis 66,6 kWh/nm/év. Hát ez nem túl szép, ha a fentieket nézzük, csak átlagostól jobb, EE lenne, ami így nem igaz, szóval hagyjuk is :). De kb. ennyit kellett elfüstölni.

 

Tomix75, pl. nézzük a te példádat.

Azt írtad, hogy 2,5 tonna pellet megy el 220 nm-re egy fűtési szezonban, vagyis a házad valós fűtési hőigénye 2500*5,1/220, azaz 57,95 kWh/nm/év volt. És itt a lényeg, ezt már össze lehet hasonlítani az enyémmel, amiből látszik, hogy a tied jobban hőszigetelt - és tényleg :D -, jóval nagyobb mégis kevesebb energiát igényelt. Kérdés, hogy mi van a tanúsítványban, ha van.

  

kolosch, nálad viszont durvább a helyzet. 

Ugyan nem írtál teljes szezonra fogyasztást, de ha durván összevetem az enyémmel (decemberi fogyasztás: nálad 35, nálam 12, miközben az alapterület csak 1,5x), akkor olyan dupla fogyasztással számolhatunk, tehát 2 tonna /fűtési szezon, de majd megírod pontosan. Vagy ez az első szezon ezzel?
Tehát 2000x5,1/108, vagyis 94,4 kWh/nm/év, ami baromi sok. 

Ha jól értem, csak padlófűtésed van, ami alatt csak 10 cm eps van. Az is vajon hogyan van letéve? Ez kb. magyarázza is a nagy fogyasztást, 15cm alatt a földet (meg a pincét) is fűtöd rendesen. Szóval nálad a padló kvázi gyorsan kihűl, ami azért gáz, mert gyakorlatilag azzal fűtesz. Tehát előbb fel kell fűteni a fűtőtestet, hogy fűteni tudjon... Ez elég energiaigényes. Az egész ház viszont már lassabban hűl ki.

"Összesen 6,5KW hőveszteség" - ez van a papíron? Lehet, hogy stimmel, felfűteni a fentiek miatt mégis jóval többe kerül.