...slr... Creative Commons License 2020.01.19 0 0 8513

A legjobb ceruza a Graf von Faber-Castell Perfect Pencil. Nagyon drága (1000 forint felett van egy szál ceruza), de nincs párja. A következő fokozat nálam a Tombow grafitceruza, az meg nehezen hozzáférhető. A gróf nélküli Faber-Castellnek is van Perfect Pencil terméke, az is rendkívül jó minőségű, nálam az a harmadik.

 

Igazán olcsó a Faber-Castell 1111 grafitceruza. Az nem nagyon puha, de a jó minősége miatt nagyon szépen ír, és jól látszik a papíron. Ezt 75-150 Ft. közti áron meg lehet kapni. Nekem ezek váltak be. Van még a 1111-nél drágábban Faber-Castell Grip grafitceruza. Feleségem rengeteget ír vele, ő arra esküszik, könnyen elérhető, háromszög profilja van, és csúszásgátló pöttyök vannak rajta. A grafit minőségét viszont szerintem a sokkal olcsóbb 1111 is tudja.

 

A közepesen és a rettenetesen drága sáv között találjuk a Faber-Castell profi ceruzáját, a 9000-es sorozatot. Ez egy profi ceruza, már a B-s változat is nagyon jól adagolható, és szép fekete rajzot hagy.

 

A legolcsóbb Koh-i-Noor ceruzákat (ahol a barna felső vég és a drapp test közt nincs világos csík (gyűrű), azt fegyházzal büntetném. A jobbak, főleg a fekete színű Toison d'Or a Koh-i-Noor-ból is vehető, csak nehéz hozzájutni.

 

Részemről töltőceruzából is a Faber-Castellt ajánlanám: vagy a TK-Fine 9719-est 1mm vastagságban (ez "rotring" jellegű, a hegye szállításhoz egy ügyes trükkel visszahúzható), vagy a TK-4600-at, ez a Versatile-hoz hasonló 2mm-es nyomósceruza. Műanyag a háza, strapabíró.

 

Még egy mechanikus ceruzát emelnék kis a 2mm-es méretben: a Caran d'Ache Fixpencil 2.0-t. Ez egy abszolút luxus márkának a megfizethető terméke, ráadásul a mai értelemben vett 2mm-es töltőceruza őse, kis változtatással a kezdetektől készítik. A töltőceruzákhoz természetesen azt javaslom, hogy a ceruza gyártójának hegyét használjuk. Gyenge minőségű hegyekben vagy az agyag túl sok, vagy nagyon műanyagosak, ezért karcolják a papírt vagy csúsznak rajta ahelyett, hogy harapnák azt, szép sötét nyomot hagyva.

Előzmény: umea... (8512)