c.istvan Creative Commons License 2020.01.17 -2 0 167600

Kedves Ayrton64, összegezzük amit a szervezet segítségével kilogikáztál:

 

Említetted, hogy Isten nevének hiába való felvétele miatt a zsidók nem használták a Jehova nevet, ezért az íratokból kihagyva Adonájt használtak.

Sőt mondtad azt is, hogy a főpap ejthette ki évente egyszer a Szentek-Szentjében, meg babonás félelmében a nép kerülte a kiejtését...

Ezeket hiszékenységgel el lehet fogadni, de a hit arra indít, hogy nézzünk utánna a Biblia alátámasztja-e az említetteket? Egyértelmű a válasz:

a Biblia igéi nem adnak alapot az előző magyarázatokra, sőt: Istennek utálatos a babonás bálványimádás, kuruzslás, jóslás stb.(5Móz.18:10-14). 

Íme a többi ige:

2 Móz. 20,1  És szólá Isten mindezeket az Igéket, mondván:  2  Én, az Úr vagyok a te Istened, aki kihoztalak téged Egyiptomnak földjéről, a szolgálat házából. 

2 Móz. 20,3  Ne legyenek néked idegen isteneid énelőttem.  4  Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, amelyek fenn az égben, vagy amelyek alant a földön, vagy amelyek a vizekben a föld alatt vannak. 5  Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok, aki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyedíziglen, akik engem gyűlölnek.  6  De irgalmasságot cselekszem ezeríziglen azokkal, akik engem szeretnek, és az én parancsolatimat megtartják.  

2 Móz. 20,7  Az Úrnak a te Istenednek nevét hiába fel ne vedd; mert nem hagyja azt az Úr büntetés nélkül, aki az Ő nevét hiába felveszi. 

Az ÚR megerősítést is tesz:

2 Móz. 23,13  Mindazt, amit néktek mondtam, megtartsátok, és idegen istenek nevét ne emlegessétek; ne hallassék az a te szádból

Az ÚR nevének (csak!:) hiába való felvétele (használata) van tíltva. Dicsőítés tilalma szóba sem került. Ugyehogy? 

Akkor nem idegen isten-e a Jehova (ami egyáltalán nem használható?, hiszen): 

Idegen istenek nevének emlegetését (imádatát, tiszteletét), viszont teljesen megtíltotta az ÚR: " ne hallassék az a te szádból "

 

Az előzőek semmi okot nem adtak az igaz Isten nevének íratokból való kihagyására és/vagy az Adonájjal való helyetesítésére. 

Ezt igazolja a következő ige is:  

3 Móz. 19,12  És ne esküdjetek hamisan az én nevemre, mert megfertőzteted a te Istenednek nevét. Én vagyok az Úr

 

Lehet-e hamisan esküdni, vagy egyáltalán kiejteni Isten nevét, ha ki van hagyva, vagy másra van cserélve?

Bizony: Nem!

A Mindentudó Isten, akkor miért adott ilyen szükségtelen parancsot?

Szerinted? 

 

Szép estét. 

Előzmény: c.istvan (167599)