lamolna78 Creative Commons License 2020.01.15 0 0 79

Tisztelt Forumozok!

 

Az alabbiban szeretnem a szakik segitseget illetve gyakorlati tapasztalatat kerni.

Teteles elszamolast szeretnek hasznalni egy 2020 januar elejetol (nem pontosan ev kezdete) kiadott lakas adozasaval kapcsolatban.

Azonban az eddig osszegyujtott, elszamolni kivant szamlak a (muszaki berendezesekrol mint huto, mosogatogep, tuzhely, stb.) a kozjegyzoi dijrol szolo szamlat leszamitva mint 2019-bol (magyarul a kiadas/szerzodeskotes elotti idopontbol) szarmaznak.

A NAV 10-es fuzete elvileg egyertelmuen leirja a logikat:

...

3.2. Tételes költségelszámolás

..

Elismert költségként a magánszemély csak a bevételszerző tevékenységével közvetlenül összefüggő, kizárólag a bevétel megszerzése, a tevékenység folytatása érdekében felmerült, az adóévben ténylegesen kifizetett szabályszerűen igazolt kiadást veheti figyelembe.

..

Kerdes ez mennyire eletszagu? Marmint a megfogalmazas alapjan minden ilyen jellegu beruhazast ha a targyev elso napjatol kotetett a berleti szerzodes, gyakorlatban csak ezt kovetoen szabadna megejteni annak erdekeben hogy azok a szamlak elszamolhatoak legyenek? Persze egy ev kozben kottetett berleti szerzodes eseten nem olyan nagy dolog, de ha pl. januar 1-tol indul akkor..?

Ez a hivatkozott NAV-os doksi kesobb az alabbit irja:

..

A törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a 200 ezer forintot meg nem haladó összegű egyedi tárgyi eszköznél az adózó 2 adóév alatt számoljon el értékcsökkenési leírást, azaz 50-50 %-os értékcsökkenést érvényesítsen.

..

 

Tehat ha jol ertem a 2020 utani beruhazasokat az idei illetve akar a 2021-es evben is elszamolhatom, de a pl. 2019 novemberi keltezesu szamlak (bevetel csokkentoi szempontbol) gyakorlatilag kuka?

 

Zarojelben lehetne opcio hogy amortizacio cimszo alatt a tavalyi adasvetelin szereplo veteli arhoz hozzacsapja az ember es az igy megnovekedett ingatlanertek utan szamolja az ingatlan ertekcsokkenest, de nekem az is egy kicsit szurke zona. Mert pl. egy ablakcsere inkabb passzol ebbe mint az ingatlan uj haztartasi gepekkel torteno felturbozasa.

 

Elore is koszonom a segitseget, otleteket!

 

Udv,

  Lamolna