Gemeiner Riesenschirmling Creative Commons License 2020.01.11 0 0 140406

Kedves Bencuc!

 

Kb. 15 éve túrázok rendszeresen (ilyenkor télen is, legutóbb múlt szombaton szedtem egy levesrevaló téli fülőkét, kevés kései laskát és júdásfülét), így a korábbi években én is összeszedtem szezononként 1-3 kullancsot, sőt, egy Lyme-kóron is túl vagyok már (az encephalitis ellen be vagyok oltva), vagyis nekem is van már némi tapasztalatom kullancs-témában.

 

Hozzád hasonlóan én is megúsztam idén kullancs nélkül, viszont én úgy gondolom, hogy ennek nem feltétlenül az óvintézkedéseim az oka, hanem az, hogy tapasztalataim szerint ezévben lényegesen kevesebb kullancs volt, mint a korábbi években.

 

A zárt ruházat szerintem is fontos, a kullancsriasztó hasznosságáról viszont már nem vagyok annyira meggyőződve, bár olyan meleg(ebb) napokon, amikor nedves az aljnövényzet, én is szoktam használni. Ugyanakkor a zárt ruházathoz szerintem is hozzátartozik a nadrág bokánál történő hermetikus lezárása (magam bakancsot használok erre a célra), és csak akkor tudom megfelelő megoldásként elképzelni a gumicsizmát, ha az a lehető legszorosabban illeszkedik a nadrág szárához. 

 

Szóval én úgy fogalmaznék, hogy a hosszú, a bokánál is zárt ruházat működhet ellenük. Ezenkívül én mindig világos(abb) farmernadrágban szoktam túrázni/gombászni menni, és a rizikósabb terepszakaszok (pl. magas fűvel borított rét vagy legalább térdig érő, sűrűbb aljnövényzetű, esetleg bokros erdő) átszelése után ill. közben időről időre "kullancsvizitet" tartok, vagyis végignézem a nadrágomat és a pólómat (legalább elől), és a gyanús (fekete) "szennyeződéseket" a kezemmel lesöpröm a ruhámról.

 

A gumicsizmával az a bajom, hogy nem erre a célra találták ki, és szerintem csak nedvesebb talajon, és ott is csak rövidebb távon lehet hasznos viselet.

 

Előzmény: Bencuc (140404)