BH31 Creative Commons License 2020.01.09 0 1 393

Tavaly májusban csináltattam meg az utólagos vízszigetelést egy régi családi házban, most érzem úgy, hogy elég idő telt el a tapasztalataim megosztásához. Azoknak írom, akik hasonló problémával küzdenek és még a történet elején járnak,  tanácstalanok.Tulajdonképpen én is hálával tartozom annak a néhány fórumozónak, akik megírták tapasztalataikat az utólagos vízszigeteléssel kapcsolatban, ötletet adva a kivitelező cég megválasztásábhoz, mert amikor egy ház vásárlása után szembesül az ember azzal, hogy átverték és vizes a fal, nagyon elkeserítő és reménytelen tud lenni a helyzet, főleg ha nincs építkezési  és vizszigetelési tapasztalata . Én pontosan így jártam. Mikor az előző tulaj kipakolta a faltól falig érő, beépített könyvszekrényét, azt kellett látnom, hogy fel van salétromosodva a fal és penészes a parkettaszegély. De akkor már az ár ki volt fizetve, mehettem volna pereskedni.Meg is kerestem egy jónevű ügyvédet, aki garantálta, hogy nyertes lesz a per, viszont évekig el fog húzódni, műszaki szakértőt kell bevonni stb, csomó előzetes költség. Úgy döntöttem, elállok a pertől, ez a tanulópénz ha már a vásárlás előtt nem mérettem műszeresen nedvességet. Az ingatlan Miskolcon van, kétségbeesetten kerestem egy szakértőt, aki felméri és ,megbízható megoldást javasol. Első körben belefutottam egy sarlatán társaságba, akiket nem kivánok itt megnevezni, és akik összevissza fúrkálták a házat 25ezer forintért, nedvességet mérve és egy csodagömb segítségével akarták kiszárítani.Szerencsére időben elálltam a dologtól,:)Óva intek mindenkit a fizikális beavatkozás nélküli csodaszárítástól, mert bármilyen kényelmesnek túnik, csak pénzkidobás.

Itt a fórumon olvastam , hogy jó tapasztalatot szereztek többen a "panaszmentesnek" minősített Obex-xel és elégedettek voltak az edeménnyel.Mellettük döntöttem- bár a kiszállási költséget is meg kellett fizetni Pestről- és úgy néz ki, kiszárították kb 6-8  hónap alatt a házat.Május közepén injektáltak wta minősítésű anyaggal, azóta fokozatosan megszűnt a dohszag és a magas páratartalom.Teljesen más lett a levegő minősége a házban.A salétromos vakolatot levertem és 3 rétegű  légpórusos szárító vakolatrendszert vittünk fel  kb 60 cm magasan (előfröcsköló, durva és finom vakolat-  ezt a fesőzsolcai Baumit gyárból rendeltük a Tűzépen keresztül, nincs mindig raktáron a tüzépen) A száradásra 6-18 hónapot mondott az Obex, addig nem szabad glettelni, csak a szárító vakolat lehet rajta.

Érdekes volt az is, ahogy megbizonyosodtam arról, hogy valóban kiszáradt a fal és nem vertek át megint.

A ház egyik fala hőhidas (annak ellenére, hogy külsőleg szigetelt) és novemberben  a fűtési szezon beálltával a falon itt-ott zöld penész alakult ki.Rögtön arra gondoltam, hogy ez még mindig a fal vizessége miatt van és hívtam a céget a garanciális hiba miatt. Abból, ahogy reagált, tudtam, hogy nem először keresik a penészedés miatt. Ha a penész a fal magasabb részein jelenik meg, az általában a hőhíd jele. Meg kell fúrni a fal alját, sarkokban és közel a padlóhoz: ha iszapot nyom ki a fúró, a fal vizes. Ha száraz por jön ki, az injektáló anyag elvégezte a dolgát.Nekem czontszáraz por jött ki 6 hónap után, de ez nem lepett meg, mert a dohszag eltűnése is jó jel volt.Szóval jó munkát mindenkinek és nézzék meg, hogy milyen anyaggal és kivel csináltatják, ma már nem kell senkinek vizes házban élni.Köszönet a becsületes és igazi szakemberekből álló pesti cégnek.