DIE_ROBOTER Creative Commons License 2020.01.06 0 0 99559

Én nem a "szakmai" alapot hiányolom, hanem a "jogi" életszerűséget.

 

A bombával fenyegetőzés a repülőgépen kívül is bűncselekmény, a tiltott tárgyak felvitele ellen pedig mindent megtesz a repülőtér, figyelmeztetések és ellenőrzések egész sorát veti be.

 

De te el tudod képzelni, hogy egy bíróságon egy utast azért vonnak felelősségre, mert egy pánikhelyzetben magához ölelte az értékeit? Ráadásul úgy, hogy az ok-okozati összefüggést igen nehéz lenne bizonyítani, egy esetleges másnak vagy magának okozott sérülés során.

 

Mit szólnának az utasok (és a társaságok, repülőterek), ha az ellenőrzés azért lenne 5 perccel hosszabb, mert egy dokumentált, kötelező oktatáson kellene átesni az utasoknak? Mondjuk mindenkit bevinnének egy fülkébe tesztet kitölteni. Vagy mi lenne, ha egyfajta utas-jogosítványhoz lenne kötve a repülés? Egyik sem életszerű, de ahogyan a példa mutatja, a fedélzeti módszer nem vált be már sokszor. Ha ez tényleg ekkora gond, akkor viszont kezdeni kell vele valamit, mert az utasokat lekreténezni nem hatékony, a társaság pedig nem fogja azáltal megúszni, hogy "ő megmondta előre". 

Előzmény: doncike (99552)