bsuli76 Creative Commons License 2020.01.04 0 0 184026

Sziasztok,

 

bútorlap illetve MDF témában volna néhány kérdésem, a korábban már említett 2/3-os méretű biliárdasztal építéséhez kapcsolódóan.

 

Hosszú bevezető a kérdésekhez:

18mm-es bútorlapból és MDF-ből csinálnám az asztal vázát/keretét, illetve lábait. Ez a része gyakorlatilag egy sima lapasztal építéshez hasonlít.

 

Az asztal lapja egy 184x99cm-es téglalap, 2 db 18mm-es lapból egymáson. Az alsó lap MDF-lenne (ebbe könnyű kapcsozógéppel kapcsozni, ezzel rögzítem majd a posztót). A felső lap egyszerű fehér bútorlap lenne, mivel a laminátum valamivel keményebb, mint a sima MDF felszín, valamint ha egy kis folyadék csöppenne rá, akkor nem szívná be rögtön az asztallap.

 

Az asztal tartóváza úgy nézne ki, mint a csatolt képen, 10cm magas bordák futnának hosszában/keresztben. Nem akarok beeresztésekkel bajlódni, tehát a keresztborda rövid részeit utólag ragasztom az alsó laphoz.

Mivel a közelemben kapható rétegelt lemezek 152x152cm-esek, ezért a 184 bordahossz miatt ez nem működne.

Asztali körfűrészem meg kézi merülőm van, gyalum se vastagoló se egyengető, tehát bármennyire jó lenne, nem tudok fenyőből keretet építeni.

Eljátszottam a gondolattal, hogy veszek a Zatikban gyalult 20x70mm-es borovi négyszögléceket, nem volna őrült anyagi tétel, bár idővel az akár vetemedhet(ne).

 

Kérdések:

-a keret bútorlap legyen, vagy MDF? MDF-et utálom fűrészelni, mert a finom pora mindenhová beeszi magát, bármennyire is próbálok elszívózni. Ugyanakkor a bútorlap nyilván mechanikailag kevésbé ellenálló, mint az MDF.

-a 10cm bordamagasság elég merevvé teszi az asztalt, vagy legyen több?

-elég a 2 hossz illetve 4 keresztboda, vagy tegyek be többet?

-a szokásos D2/D3 faenyvek mennyire ragasztják jól az MDF lapot a bútorlap vágott széléhez? Csavarral is oda fogom fogatni, és érdekel, hogy van-e bármi értelme ragasztóval bajlódni.

-bútorlap és bútorlap közt van különbség? Van olyan márka, amivel jobban szerettek dolgozni, mert tartósabb és erősebb? Megfordítva, van olyan, amitől tartózkodjak?

 

Mivel ez egy kutyaközönséges profi gyerekasztal prototípusa lesz, az élettartamát nem 20 évre tervezem.

 

Köszi!

Balázs