Gaben16 Creative Commons License 2020.01.01 0 0 1400

Szerencsésen hazaérkeztünk. A biztosítással kapcsolatban: el sem kérték az útlevélellenőrzéskor és máskor sem a biztosítást. Az e-vízum adatai ezzel szemben 3x is ellenőrizve lettek. A Liszt Ferenc reptéren már a check-in pultnál lecsekkolták az adatokat. Aztán a beszállás előtt is, majd értelemszerűen a szentpétervári útlevél ellenőrzéskor. Az útlevélellenőrző fülkében volt egy 50+-os hölgy és úr, és mintha még soha nem láttak volna magyar útlevelet, úgy megnézték. Nagyon elcsodálkoztak a fénykép jobb alsó sarkára ragasztott címeres hologramon. A férfi még el is kezdte kapirgálni, már majdnem rászóltam, de szerencsére abbahagyta.

Szentpétervár gyönyörű! Különleges volt a szilveszteri forgatag, és hogy a lezárt Néva sugárúton lehetett sétálni. Emiatt a hír miatt elég nagy volt a rendőri jelenlét. A Néva sugárút aszfaltján  sétálókat ötletesen úgy védték, hogy a keresztutcák torkolatát nagy hókotró autókkal zárták le.

Nagyon pozitív tapasztalat volt, hogy a több helyen olvasottakkal ellentétben igenis sokan tudnak és beszélnek is angolul.

Előzmény: József1950 (1399)