Ec pec kimehecc a Creative Commons License 2019.12.31 0 0 9691

Trianon és a benesi-dekrétumok árnyékában élnek:

 

Szlovákiában a gázártámogatás mértéke a település tengerszint feletti magasságához mérten változik. Aki a magyarlakta területek fölött lakik, olcsóbban fűt. Az eu-s támogatások pedig csaknem kizárólag a többségi nemzethez jutnak el. 

 

Az ukrajnai Kárpátalján élő magyar közösség sorsa továbbra sincs rendezve.
Az erőszakos cselekedetek, megfélemlítések, az anyanyelvű oktatás és a nyelvi jogok példátlan korlátozása dominált 2019-ben.

 

Erdélyben is felhívtuk a figyelmet a magyarok hivatalos fellépés útján történő üldözésére - Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, továbbra is a „terrorizmus” koholt vádjával tartják fogva, börtönbe zárva.

Az iskolákban a „Székelyek története” című könyv betiltása; a Marosvásárhelyi Orvostudományi Főiskola történelmi magyar nyelvű karának megszüntetése; valamint a 93% -ban magyarok lakta falunak, Korondnak, a kétnyelvű táblák elhelyezéséért kiszabott bírsága csak néhány a magyarok napi küzdelmeiből.

 



A román hatóságok továbbra is szándékosan és cinikus módon akadályozzák a kommunizmus alatt a vallási felekezetekből jogellenesen elkobzott vagyontárgyak visszatérítését, nevezetesen a négy történelmi magyar egyházat.

 

 

Csak egy példa a sok közül:
A román hatóságok három évtizeden át nem tudták helyreállítani annak a 2,104 elkobozott magyar kisebbségi egyháztulajdonnak csak 66,13% -át, amelyeket az állam jogellenesen vett el a törvényes tulajdonosoktól 1945 és 1989 között.