60-1124-1 Creative Commons License 2019.12.22 0 0 41911

Szép estét, szervusz(-tok)!

 

Igyekszem válaszolni "tempel" topiktársnak is...

Először a link...

Nem győzöm megköszönni! Érdekességként, mivel a számítógépem magyar időt mutat, a jobb sarokban magyar időt mutat, a balban pedig "Near Beltiug", azaz Krasznabéltek, vagyis Szatmárnémetitől kb. 30km. délre... Rátettem a mitológiai csillagrajzokat, földi, illetve égi koordonátarendszert is... Látszik kitűnően, hogy honnan az időeltolódás... :)))

Láttam átcammogni az ISS űrállomást! Megjegyzem, azt már figyelem régóta, sőt, egy éjjel repülésirányban láttam 3 Nap-keltét, közben J. S. Bach Passacaglia-ját hallgattam. Aztán most, még láttam két hullócsillagot is! Jó magyarázat! Köszönöm!

 

Hanem...

 

Alámasztva látszik a dilemmám! 

Egyikőtök a RA-tengely pontatlanságát említi, másik topiktárs a deklinációs tengely pontatlanságát... Én, mint nagyon-nagyon kezdő, jobb szeretném a RA-tengelyt használni, mert egyszer "becélozva" az égi objektum, egy tekerentyűvel már követhető, ha hosszabb ideig nézném. A deklinációs tengely is megenged +/-10 fokos kitérést. Amit én is hiányolok, az a tekerentyűk tövében a beosztás, a törtrészekkel! (mint a tűzérségi célzóperiszkópoknál).

Egyébként pásztáztam, akarva-akaratlanul, mert második alkalomnál véletlenül elmozdítottam a keresőtávcsővet, aztán vígan eltévedtem már a Kis-Göncölszekér mellett... :) Aztán jobbra 3 tekerés, balra 3, le s fel megint 3-3...

Meg kell szokni, tanulni! Könnyebb, mint nyuszit fényképezni! :)))

Ha csillagról csillagra "ugrálok", azt is elképzeltem, majd ki is próbálom. Kipróbáltam a Barlow-lencsét... Azt hiszem, túllőttem a célon, mert csak a háttér-csillagokat láttam. Ezt is kell még gyakorolni! Meg majd a 10X-es lencsét. 

Kellemes Karácsonyt és tiszta eget!

https://www.youtube.com/watch?v=clnN38Et0EA

 

Előzmény: Wordan81 (41908)