rev251 Creative Commons License 2019.12.15 0 1 361260

Vagy az is lehet, hogy az általad idézett, leírt technológiai (nem hatalmi!) központ áttevődés

nem észak-Olaszország (Velence) - Párizs/London/Hamburg - New York/Hamburg/London/Párizs utat (majd USA, Tokió, ill. ma már Sncsen-Peking) utat járta volna meg.

 

Hanem egy olyat, hogy Velence - Novgorod (Hansa város az is) -Moszkva

Szemben a németalföldiekkel meg spanyolokkal az oroszok lettek volna azok, akiknek nincs vesztenivalójuk, éls az aranycsinálástól a földrészmegkerülésig MINDENT meg kellett volna próbálni.

És ha az oszmán erősebb, mint a középázsiai Timur, akkor a tatár iga sem olyan goromba, hog Oroszország évszázadokig befagyjon.

 

Hogy Newton, Faraday meg a Carnot család (Ampere, Le Verrier, stb.) megfelelője ki lett volna, azt nem tudom, de ha Mengyelejevet kitermelték, akkor kitermelték volna azt is.

 

Mi, meg a lengyelek úgy huzakodtunk volna az orosz cárral, ahogy azt a mi valóságunkban a Habsburgokkal tettük.

Annyi, hogy a lengyel nyelv esélyesebben maradt volna meg, a magyar, hát az nem nagyon valószínű.

Most a helyi képletből a Havasalföldet meg a semmiből indul vlach projektet (beleértve az arnauta martalócokat, aza az albánokat is) nagyvonalúan kifelejtettem, a szerbeknek, bolgároknak annyi.

 

----------------------

 

Ez a szépsége az igazi folyamatoknak a számítógépes izékkel szemben.

 

Nem kiszámítható, és nem algoritmizálható, hogy mikor jön a képbe és áll össze a SEMMIBŐL egy ember, vagy egy új törzsszövetség (amit én projektnek becézek itt).

Vagy az ellenirányú folyamat: meddig egységes a szereplő, és mikortól bomlik, hasad (és hány részre).

Mikor kezd el számítani valami, ami addig elhanyagolható volt.

(ki jósolja meg akár utólag, hogy a Habsburg ház vagy a tágan értelmezett Németalföld hány részként áll össze vagy hasad szét. Vagy a Baltikum litvánokkal, lengyelekkel, dánokkal, hansával, német lovagrenddel)

 

Ha az ilyen hasadásokat egyszeri dolgoként vesszük be, azzal a peremfeltétellel talán lehetne valami számítástudományt ráilleszteni a valóságra (egyszer a jövőben, Asimov bácsiék bólogatásával kísérve)

 

Ennyit arról, hogy öszeomlott volna a francia front 1918 tavaszán. :)

Előzmény: Törölt nick (361255)