DirectStove Creative Commons License 2019.12.10 0 0 9691

Kedves Eagle84! 

 

A pellet árát nem a kereskedők szabályozzák hanem az adott ország gazdaság politikája. Magyarország elég "jól" szerepel ezen a téren! Plusz Magyarország gáz orientált, és ezen változtatni nem lehet, ez megint csak politikai érdek. A gázt, és a villanyt is más rendszerben adóztatják mint a tűzifát, vagy a pelletet. Csak a tűzifát 10 esetből 9 -szer számla nélkül veszik meg az emberek, addig a pellettel ezt nem lehet megcsinálni, mert adózás szempontjából kockázatos terméknek van minősítve (gondolom ezt sem sokan tudják)! Az EU szétverte a Magyar fűrésztelepeket talán már csak a tuzséri maradt ami nagyobb, emiatt külföldről kell beszerezni, szóval se alapanyag, se gyártás támogatás, se ÁFA kedvezmény. Hogyan adják így olcsón a kereskedők? 1 kg pelleten a valós haszon nettó 1-6 Ft/kg, de ezért a haszonért bele kell tennie a kereskedőnek több 10, vagy 100 millió forintot, hogy legyen raktárkészlete, és kell egy JÓ nagy raktár, amit megint csak meg kell venni, vagy bérelni, s akkor a rakodási, szállítási díjak, a csomagolás környezetvédelmi adója.... stb. Ja és az EURÓ 340! 

 

Ha szeretnéd, tudunk mi is jó árat neked adni mert jelenleg is van a raktárban 1100 tonna, de ha jól akarsz járni akkor inkább nyáron küldünk neked 10-15 kamionnal, mert ott tényleg jó árat fogsz kapni, csak az előbb leírtakat biztosítanod kell! 

 

Ha változna a szabályozás, mint például Ausztriában, vagy Németországban, ahol áfa kedvezményt kapsz, vagy támogatják például azt, ha egy elavult fa tüzelésről átváltasz egy automatizált, és korszerű pellet tüzelésre, vagy olajról (ami itt nincs mert inkább szőkítették), és nem politikai gázár csökkentés lenne, hanem valós megoldások, akkor nem kellene itt vitatkozni, hogy mi miért drága. 

 

Egyszóval nem a pellet drága, hanem a gazdasági helyzet sz.r!     

Előzmény: Eagle84 (9686)