mulli86 Creative Commons License 2019.12.09 0 0 28893

Sziasztok!

 

Bújtam kicsit (sokat) a netet és vonatkozó kormányrendelet (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1600016.KOR) elolvasása után nyitott maradt bennem egy kérdés.

A szituáció a következő:

Adott egy telek rajta egy épülettel, ami 20 éve kezdett el épülni, de a falak felhúzása és tető felhelyezését követően a lóvé elfogyott (se nyílászáró, se semmi). Nagyon jó helyen van, nagy a telek, stb.Ezt szeretnénk megvenni, bővíteni/átalakítani, befejzeni. Még szaki nem látta, de én látatlanban is azt mondom, hogy a tető kuka vagy legalábbis, annyira nem tett jót neki a 20 év nyílászáró mentes élet, hogy ne lenne érdemes cserélni.

Az egyik honlap szerint új lakás "olyan lakás is lehet, ami még nincs megépítve, de rendelkezik építési engedéllyel, és az igénylő személy részére való értékesítés céljából van építve vagy építtetve" --> na erre utaló jeleket nyomokban sem találtam a jogszabályban, pedig ez lenne a nekem mérvadó, hogy új lakásként vehessem fel a csokot rá.

Másik pontjára, miszerint "az a lakóingatlan is, amely régi ház alapjára épül, abban az esetben, ha az alapok statikailag rendben vannak", már a 3. § (9)-ben találtam utalásokat, azonben e szerint le kéne bontanom a tetőt és falakat az alapig és erre elkezdenem építkezni. Jól értelmezem a jogszabályt, hogy csakis az utóbbi esetben tekinthető új lakásnak az építmény? Csak az utóbbi esetben velehtó fel erre az ingatlanra az úja lakás opciós csok?

Köszi a segítséget!

 

Üdv,

Csaba