pacsepa Creative Commons License 2019.12.06 0 0 547

"Mégis megkötötte a szerződést, mert - ahogy elmondta - november 1-től nem tudott volna működni a hulladéktisztító, ha nem szállítják el a pernyét. És  ez nagyobb kárt okozott volna (szerinte).  "

 

Az ártatlanság vélelmében azt mondom, hogy ez akár igaz is lehet...

Van azonban egy érvelési hiba az FKF (volt) vezetője által elmondottakban. Ilyen esetben tájékoztatási kötelezettsége van!

Megpróbálta-e előzetesen tájékoztatni a főpolgármestert, hogy a moratórium hatálya alól felmentést kér, mert havária helyzet van?

Ennek nyomának kell lennie!

Erről nem beszélt? Csak mert dönthetett akár jól is.

Másik probléma, ami szintén az FKF vezető, vagy a korábbi alkalmatlanságára utalhat, ha nagyon szigorú akarok lenni.

Ehhez tudni kell, hogy ezzel az érveléssel naponta szembesülök a saját közbeszerzéseink, és beszerzési eljárásaink során.

Ez egy két évre kötött szerződés. A nyílt közbeszerzések nálunk uszkve 3-4 hónapig tartanak, azaz az ajánlati felhívás és a szerződéskötés között ennyi idő telik el.

Az FKF ezt az eljárást 2019. 08. 28-án indította, az ajánlati felhívás ekkor jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben (ellenőriztem).

Az én meglátásom szerint már eleve nagyon késedelmes az indítás, ha ilyen vészhelyzet alakulhat ki a pernye felhalmozódása miatt! Egy nyílt közbeszerzési eljárásban eleve benne van, hogy érvénytelenek lesznek az ajánlatok, valamelyik ajánlatadó megtámadja az eljárás eredményét stb-stb.  Akkor mi lett volna?

Nem akarok senkit megvádolni igaztalanul, de óhatatlanul felvetődik bennem, mint a hasonló eljárások ismerőjében:

- biztos lehetett benne az ajánlatkérő, hogy legalább egy érvényes ajánlat lesz...

- biztos lehetett benne az ajánlatkérő, hogy az eljárás eredményét nem támadja meg senki...

- nem számolt vele, hogy nem lesz szerződéskötési moratórium, ami amúgy nem "Karácsonyi ajándék" :-) , hanem minden ilyen átadás-átvétel természetes velejárója.

Ismétlem, hogy a fenti feltételek nem bizonyítják az összejátszást, de ha mellétesszük, hogy az ajánlatkérő előzetes költségbecslése megegyezik az ajánlattal és ennyire nem terveztek az eljárás során komplikációval... Szóval érdekes!

De felejtsük el az egészet, az FKF vezetője felel a rábízott cég zavartalan működéséért, a feladatok elvégzéséért. Ha ez a közbeszerzés késve lett elindítva (meggyőződésem szerint igen), akkor azért szintén felelős. Legalább fél évvel korábban kellett volna indítani, azaz legkésőbb április-májusban!

 

Azt csak óvatosan kérdezem meg, mert teoretikus a kérdés: Tarlós István miképpen reagálta volna le, ha valaki az utasításával szemben megy?

Előzmény: kígyószisz (544)