O.R. Creative Commons License 2019.12.04 0 0 9199

A VDC-nek igazából mindegy, hány MHz a rendszerbusz, mert saját, külön órajele van, a saját, külön frissítésű DRAM-jával teljesen elszeparált az alaplapon lévő többi eszköztől. Ezért is lehet átprogramozni PAL és NTSC (vagy bármi egyéb) közt szabadon.

 

Végül is a fő akadály, ami miatt nem népszerű, inkább az, hogy mai kijelzőkre nehéz csatlakozni vele, mert vagy speciális eszköz kell a színes RGB-I kimenetéhez, vagy lehet a kompozit jelét venni, de akkor csak monokróm. A VIC-kel és a TED-del persze nincsen ilyen gond.

 

Érdekesség: már a MEGA65-ben is van valamilyen szintű VDC chip emuláció (a GEOS-128 portolásához kellett nekik, ezért megcsinálták...), így elvileg ha valaki a 64-es módból kiindulva programozza, akkor talán ott is lehet futtatni az eredményt (kérdés persze, mennyi funkcióját, milyen szinten kezeli):

 

http://youtube.com/watch?v=bK04hl8OKto

 

Ki tudja, még lehet, hogy a jövőben egy korlátozott (nyilván nem 100% kompatibilis, de legalább elérhető) C128 natív módot is valahogy belehekkelnek a C65 mellé? Nem lenne rossz szerintem.