CiniKuss Creative Commons License 2019.12.03 0 0 4

Én úgy látom, hogy a topiknyitó a vallást gyakorló hívőknek nyitotta a témát, nem azoknak akik nem hívők, vagy azok voltak, de "elvesztették a kapcsolatot".

 

Mellesleg megjegyezve a kapcsolat elvesztése minden esetben egy hibás, torz istenkép következménye, még akkor is, ha ezt az istenképet éppen egy vallás közvetíti a hitvesztő számára. S egyébként is sok (valójában a legtöbb) hívőnek nincs is kapcsolata az istennel, hanem csupán "vallásgyakorló", melyben éppen az a durva, hogy sok "gyakorlat" éppen hogy eltávolítja az istentől, illetve azt a hamis illúziót kelti benne, hogy istennel kapcsolatban megtette a magáét, s ezután nincs is több tennivalója, folytathatja az istentől mentes, hétköznapi létét.

 

A mai világ meg éppen hogy ezt, az istentől mentesített hétköznapokat követeli meg (a szabadságra hivatkozva). Vagyis azt, hogy a legkevesebbet igyekezz foglalkozni az istennel, és helyette - szabad emberként(?) - szolgálj nekünk, a gazdaságnak, a személytelen cégeknek, mert ez kell nekünk, a te feltétlen alávetettséged, a te rabszolgaságod, amelyben mindent elkövetünk, hogy ne tűnjön annak.

 

A nem hívők kiváló alanyok erre a rabszolgaságra, és arra, hogy észre se vegyék önnön rabszolgaságukat. Isten - ha kapcsolatba lépünk vele - ugyanis megláttatná ezt a hamisságot, s éppen ezért kell a vallásos hitet a minimálisra redukálni.

 

 

 

Előzmény: thoughts (0)