Téglás Elek Creative Commons License 2019.12.02 0 0 25385

Na most ha egy téglafalra teszünk hőszigetelő anyagot, majd burkoljuk, akkor ott nincs páraáteresztés ?

anno régen  …. nem is olyan régen úgy 50 éve még a szerelt hőszigetelések divatoztak, nem nálunk, mert arról majdnem lekéstünk, hanem  már a szomszédban is.

Ausztriai kis faluban   tán  a határhoz 30 km-re   ha megálltam láttam egyszerre 15 házat. Ebből hőszigetelve volt legalább 10 db. 32  éve.

Mindegyik un. szerelt rendszerű volt.  A burkolatok  : műpala,  fa, mű.a. lemez, aluminium.

Nyilván ezek még   úgy 10  - 15 éve készülhettek, tehát  40  - 50 éve. akkor még a ragasztott rendszerek nem terjedtek el ott sem.

hogy a burklat latt mi volt nem tudom, de biztos hőszigetelő anyag.

Ja a szerelt rendszereknél a burkolat és a hőszig. anyag között van az un. átszellőztetetett légrés.... függőleges alul felül nyitott csatorna.

A lényeg  hogy az átjött pára ami vagy lecsapódik vagy nem  kijusson a szabadba.

Úgy nevezik ezt hogy száradás. 

Hol írtam hogy az ásványgyapotot vakolják  ? Sehol !  De lehet.

Van pl egy 45 cm -es vályogfal.

Tehetünk rá gyapotot, szerelt rendszerrel vagy ragasztva. Legyen az 10 cm. az átjövő pára  hidegben lecsapódik. egy a lényeg olyan legyen hogy száradással a víz elpárologjon.

Írod hogy  :

"a nádpallós-mészhabarcsos szigetelés felel meg legjobban az épületfizikai feltételeknek - a hungarocell, kőzetgyapot felejtős."

Csak a poliszirol ,   lány nevén a hungarocell.

De vegyük az által írt 45 cm es falat Vályog vagy más, azon mindig van pára vándorlás - kifelé.

a 45 ös falnál ha kiér a pára elviszi a szél,  amit nem az lecsapódik, de végül az is elpárolog - kivéve ha  bezárjuk.

egy  nádon lehet   sok minden _ tapasztás meszes vakolat, cementes  vakolat,   a kijutó pára eltávozik onnan. ugyan ez van a   közetgyapottal is. 

Előzmény: mzm (25378)