Na most ha egy téglafalra teszünk hőszigetelő anyagot, majd burkoljuk, akkor ott nincs páraáteresztés ?
anno régen …. nem is olyan régen úgy 50 éve még a szerelt hőszigetelések divatoztak, nem nálunk, mert arról majdnem lekéstünk, hanem már a szomszédban is.
Ausztriai kis faluban tán a határhoz 30 km-re ha megálltam láttam egyszerre 15 házat. Ebből hőszigetelve volt legalább 10 db. 32 éve.
Mindegyik un. szerelt rendszerű volt. A burkolatok : műpala, fa, mű.a. lemez, aluminium.
Nyilván ezek még úgy 10 - 15 éve készülhettek, tehát 40 - 50 éve. akkor még a ragasztott rendszerek nem terjedtek el ott sem.
hogy a burklat latt mi volt nem tudom, de biztos hőszigetelő anyag.
Ja a szerelt rendszereknél a burkolat és a hőszig. anyag között van az un. átszellőztetetett légrés.... függőleges alul felül nyitott csatorna.
A lényeg hogy az átjött pára ami vagy lecsapódik vagy nem kijusson a szabadba.
Úgy nevezik ezt hogy száradás.
Hol írtam hogy az ásványgyapotot vakolják ? Sehol ! De lehet.
Van pl egy 45 cm -es vályogfal.
Tehetünk rá gyapotot, szerelt rendszerrel vagy ragasztva. Legyen az 10 cm. az átjövő pára hidegben lecsapódik. egy a lényeg olyan legyen hogy száradással a víz elpárologjon.
Írod hogy :
"a nádpallós-mészhabarcsos szigetelés felel meg legjobban az épületfizikai feltételeknek - a hungarocell, kőzetgyapot felejtős."
Csak a poliszirol , lány nevén a hungarocell.
De vegyük az által írt 45 cm es falat Vályog vagy más, azon mindig van pára vándorlás - kifelé.
a 45 ös falnál ha kiér a pára elviszi a szél, amit nem az lecsapódik, de végül az is elpárolog - kivéve ha bezárjuk.
egy nádon lehet sok minden _ tapasztás meszes vakolat, cementes vakolat, a kijutó pára eltávozik onnan. ugyan ez van a közetgyapottal is.