képfaragó Creative Commons License 2019.11.29 0 1 7112

Rövid válasz, persze tartsd meg az intelligens töltőt.

Az optimálisan tölti, ezenkívül ,,kezeli karbantartja" kérdésre már nem lehet egyértelmű választ adni. A mai korban, a mai töltőkkel már nincs optimális töltés.

-Mint ahogy a mezőgazdaságban sincs ,,optimális" gyomirtás, mert azt valaha úgy hívták, hogy kapa, ma pedig az emberek nem akarnak kapálni, inkább mérgeket esznek. -

Visszatérve az akkukra, konkrétan a NiMH ceruza akkukra, optimális megoldás nincs. Azért nincs, mert az akkuk feszültség-áram karakterisztikája olyan lapos, hogy egy félig töltött akkuról nem lehet megmondani pontosan, hogy a kapacitásának hány százalékára van feltöltve. Optimális töltés akkor létezne, ha egy képzett felhasználó és egy ,,régimódi" 14 órás, a töltés végén csepptöltésre álló töltő dolgozna együtt. A töltés ekkor nulláról indulna, és 14-24 óra alatt fejeződne be. A lassú töltés kímélné az akkut, a csepptöltés kiegyenlítené az esetleges asszimmetriákat. 

 

De ilyen ma már nem létezik, mindenki gyorsan akar tölteni, és a töltő tervezője nem számíthat a felhasználók szakszerű együttműködésére. Tehát ma már nem létezik optimális töltés. A régi töltőkkel is vigyázni kell, többnyire semmilyen, vagy csak nagyon primitív szabályzást tartalmaznak.

 

A mai töltők gyorsan töltenek, feszültséglépcsőt, melegedést figyelnek. Mivel ekkor is ajánlott, hogy a töltés nulláról induljon, a töltő alkalmanként kisütéssel indít. Ez nem ,,kezelés és karbantartás" hanem egy kényszerhelyzet, amely abból adódik, hogy a felhasználó sok esetben különböző típusú, töltöttségű, állapotú cellákat tesz a töltőbe. Normás esetben a cellák egyformák, egykorúak, egyszerre vannak töltve és kisütve. Töltők gyártói persze reklámdumákat alkalmaznak: ,,kezeli" ,,karbantartja". Egy ceruza akkut nem kell kezelni nincs is mit. A mai akkukra már nem jellemző a ,,memóriaeffektus". A kezelés legfeljebb annyi lehetne, hogy pár évenként megmérjük a cellák képességeit, és az egyformákat egy közös csoportba tesszük. De ehhez műszer és képzettség szükséges. A mai töltőkben én azt sem szeretem, hogy minden cellát külön töltenek, és emiatt maga a töltés is okozhat asszimmetriát. Én sokkal jobbnak tartanám, ha a töltő a négy cellát sorba kötve töltené, azonos árammal. Persze ilyen töltő nem létezik, mert ekkor mi lenne azokkal a felhasználókkal, akik 3 vagy 5 cellát használnak? Egy szó mint száz, optimális töltő, optimális töltés nem létezik. Kénytelen vagy olyan töltőt használni, amilyet kapni lehet.

 

Mégis mit tehet a felhasználó? Először is figyelmesen vásároljunk, használjunk Eneloop (1900-2000mAh) akkukat. Ez jó pár éve bizonyított. Nyilván ma már mások is tudnak gyártani, de csak 4-5 év után derül ki, valóban minőségi terméket vettünk-e, addigra pedig számos ,,gyártó" eltűnik. Az akkukat vásárláskor rendezzük négyes csoportokba (Eneloopnál ez lehet más-más színű) és együtt használjuk, együtt töltsük. A csoportok tagjait ne cserélgessük, a kisütött akkukat ne egy közös zsákba gyűjtsük. Az akkukat kimerülésig használjuk, a lemerült cellákat vegyük ki a készülékből, ne engedjük hogy mélykisütés történjen. Nem tartom célszerűnek azt sem, hogy minden töltést kisütéssel indítsunk. Ekkor is elhasználódik az élettartamból egy ciklus. Ha rendszeresen akkura van szükségünk, inkább vegyünk egy tartalék garnitúrát, és használjuk ki teljesen az akkuk kapacitását.

Előzmény: dr!! (7111)