lahuba Creative Commons License 2019.11.22 0 0 140173

Gyanús, hogy ez karbolszagú, vagy tintaszagú csiperke lesz, ami nem fogyasztható.

Én nyáron jártam úgy, hogy egy repülőtéren gigantikus méretű boszorkánykörre bukkantam, ahol igen nagy sűrűségben álltak a füstös színezetű csiperkék.

Habár gyanús volt, de azért leszedtem egy párat, és vizsgáltam a tönk elszíneződését, és szagát. Sárgulást nem, vagy csak igen kismértékben érzékeltem, és a szaga sem volt taszító, győzött az optimizmus, és nekiláttam a szüretnek. Aztán, miután tele volt egy szatyor, kezdtem elbizonytalanodni, habár a körnek csak egy kis töredékét szedtem le.

Mondtam is a nejemnek, hogy ne szedjünk többet, mert gyanús, vigyük el gombavizsgálóhoz.

Aztán ere nem került sor, mert otthon próbaként egy gombát felvágtam, és megfőztem. Jól tettem, mert a főzés kihozta azt a durva vegyszerszagot, amit nyersen nemigen lehetett érezni, úgy hogy az egész ment a komposztba, nem kellett gombavizsgáló.

A leírásod nagyon erre a fajtára hajaz.

Én utánaolvastam, és kiderült, hogy habár alapjában rosszullétet okozó gombaként van számontartva, egyesek tudják fogyasztani minden gond nélkül, de engem a főzés utáni szaga semmi jót nem ígért...

Annyit nem ér meg, hogy az ember egy életreszóló allergiás érzékenységet szerezzen akár a jó fajtákkal szemben is, mert volt ilyen ismerősöm is, aki így járt...

Előzmény: biopapó (140168)