Gyanús, hogy ez karbolszagú, vagy tintaszagú csiperke lesz, ami nem fogyasztható.
Én nyáron jártam úgy, hogy egy repülőtéren gigantikus méretű boszorkánykörre bukkantam, ahol igen nagy sűrűségben álltak a füstös színezetű csiperkék.
Habár gyanús volt, de azért leszedtem egy párat, és vizsgáltam a tönk elszíneződését, és szagát. Sárgulást nem, vagy csak igen kismértékben érzékeltem, és a szaga sem volt taszító, győzött az optimizmus, és nekiláttam a szüretnek. Aztán, miután tele volt egy szatyor, kezdtem elbizonytalanodni, habár a körnek csak egy kis töredékét szedtem le.
Mondtam is a nejemnek, hogy ne szedjünk többet, mert gyanús, vigyük el gombavizsgálóhoz.
Aztán ere nem került sor, mert otthon próbaként egy gombát felvágtam, és megfőztem. Jól tettem, mert a főzés kihozta azt a durva vegyszerszagot, amit nyersen nemigen lehetett érezni, úgy hogy az egész ment a komposztba, nem kellett gombavizsgáló.
A leírásod nagyon erre a fajtára hajaz.
Én utánaolvastam, és kiderült, hogy habár alapjában rosszullétet okozó gombaként van számontartva, egyesek tudják fogyasztani minden gond nélkül, de engem a főzés utáni szaga semmi jót nem ígért...
Annyit nem ér meg, hogy az ember egy életreszóló allergiás érzékenységet szerezzen akár a jó fajtákkal szemben is, mert volt ilyen ismerősöm is, aki így járt...