ksanci Creative Commons License 2019.11.20 0 0 35036

Sziasztok!

 

Gondoltam, meglátogatom ezt a topikot is :)

A melóhelyen van egy Ariston Genus Premium 24 (nem EVO) kondis kazán, csak fűtésre. Amikor bekapcsol, jól működik egészen addig, amíg át nem melegszik a kazán, utána átáll utókeringetésre, majd újra felfűt. Eddig rendben is lenne, a gond az, hogy ekkor már másodpercek alatt eléri az előremenő maximumot és visszaáll keringetésre. Jogosan, ugyanis a kazánon belül a fűtődob, vagy mi után a visszatérő is forró, míg a kazánba bejövő visszatérő csak langyos, tehát nem onnan melegszik. Ez alapján szivattyúhibának tűnik inkább. Jelenleg faék módban van, vagyis elvileg csak keringeti a fixen beállított előremenőt aztán a szobatermosztát (nem gyári, így nincs környezeti hőmérséklet infó) kikapcsolja. Tehát a gond az, hogy 10 másodpercig fűt, aztán kikapcsol néhány percre, eközben 35 fok körülire hűl az előremenő és azt nyomja. Auto üzemmódban is ezt csinálja, van egy külső hőmérsékletszenzor, az alapján szabályozna, 1.5-ös "görbén".

Volt kint szerelő, sokat szívott vele, de nem jött rá, mi lehet a gond, illetve azt mondja, át kell mosni vegyszeresen az egész rendszert. Ami elég tré egyszerű, pl. semmilyen iszapleválasztás nincs, csak a kazán saját belső szűrője. Ami tele volt dzsuvával... Közvetlenül vannak rákötve a radiátorok, földszint és alagsor. Egy-egy cső megy végig, arról ágaznak le. Mindjárt a kimenetnél kettéválik, egyik cső megy a földszintre (6 radiátor), ahol a kazán is van, egy pedig az alagsorba (2 működő és 2 lezárt). Termofejes mindegyik, de a visszatérők a közeli radiátorokon fojtva vannak, mert különben azokon fordul meg az egész és a távoliak hidegek maradnak. Mondjuk az egyik radiátornál alul megbontva szép tiszta víz jön belőle, így számomra kétséges az átmosás. Illetve ahogy írtam, amíg hideg a kazán, addig megy szépen.

Azt mondják, eddig fűtött rendesen. Hát a mostani szezonkezdetnél nem. Tegnap beállítottam úgy, hogy az előremenő hőfok 70, a maximális teljesítmény pedig 40%, na így működik, fűt, nem kapcsol le állandóan. Felfűti az előremenőt 70 fokra aztán keringeti, amíg a szobatermosztát ki nem kapcsolja. Minden radiátor szépen átmelegszik. Korábban 60 fok volt beállítva, de így is 70-ig felment gyorsan aztán átállt utókeringetésre. A szivattyú maximlis teljesítményen üzemel folyamatosan.

Megpróbáltam mindent leírni, remélem, nagyjából érthető a dolog.

 

Köszi!