nofRETRO Creative Commons License 2019.11.19 0 0 95063

Igen Emma, meggyőző a kép.

Nem hiszem, hogy tanított volna a főiskolán, de hogy valami kapcsolata volt -esetleg volt tanítványa diplomázott épp - az biztos . Lehetett meghívott vendég is.

Mindenesetre egy évvel korábban már köztudott, hogy samottport használ a munkáihoz - a főiskola szilikát tanszéke a legjobb forrás hozzá.


"Kováts Nagy Ira kiállítása a Derkovits-teremben
Húsz évvel a Képzőművészeti Főiskola rajztanári szakának elvégzése után, most először lép önálló kiállítással a közönség elé a Derkovits- teremben Kováts Nagy Ira festőművész. Tárlata egyben bemutatkozás is, hiszen képeivel eddig ritkán nyílt alkalmunk találkozni.
Az 1946 óta eltelt idő kiérlelte Kováts Nagy Ira festői hangját. Bár napi munkája lekötötte, a műszaki rajzolói és pedagógusi tevékenység mellett szabad idejét felhasználva dolgozott. A nyári művésztelepeken töltött hetekben behozta az elvesztett időt, saját hangot teremtett magának. Újszerű technikája — a samottporral mattá, érdessé tett olajfesték —, jó kifejezőeszköz. [...]"

Magyar Nemzet, 1966-06-01

https://adtplus.arcanum.hu/hu/view/MagyarNemzet_1966_06/?pg=3&layout=s

 

A diplomavédés előtt ( napokról beszélek, a hallgatónak aludni is kell) , de utána is a tanárok jól körbenézhetik a diplomázó anyagát, ilyen jelenetet látunk szerintem.

Előzmény: pégés (95062)