Arni87 Creative Commons License 2019.11.18 0 0 553

Sziasztok!

 

Egy ház vásárlással kapcsolatban lenne kérdésem, hátha tudtok rá jó megoldást:

Van egy 2009-es építésű lakóház érvényes engedélyekkel, de néhány éve egy adminisztrációs hiba miatt Falusi lakóövezetről temetőnek nyilvánították a telket, mivel a temetőtől kb 100 méterre van. Ekkor a házon már érvényes lakhatási engedély volt! A másik probléma pedig, hogy a temetőbe vezető út, amin a házhoz is el lehet jutni, mint kiderült sosem volt közútnak nyilvánítva, csak egy önkormányzati telek. A telken a háznak szolgalmi joga van a bejáráshoz.

 

Na ebben az állapotban egyetlen bank sem ad rá lakásvásárlási hitelt :(

 

A harmadik probléma, hogy van rajta egy hitel, ami a végrehajtónál van jelenleg. A végrehajtótól halasztást kértek az ingatlan értékesítése miatt, amivel kapott kb 60 nap türelmi időt. Először is ezt kellene kifizetnem, ami kb. az ház kialkudott árának a 40%-a minden költségével együtt. Ez nem gond van ennyi öneröm! Viszont a település rendezési terv min. 6-8 hónap múlva készül el, aminek még van néhány hónap átfutási ideje is. Így lehet kalkulálni kb 1 évvel, mire a bank hitelt is hajlandó adni. De, az építészeti hivatal semmilyen garanciát nem tudott adni arra, hogy a megigényelt módosítást ténylegesen el is fogadják, és kivitelezik! Bár valószínűleg elfogadják.

 

Mivel elég sok pénzről van szó, és bizonytalan a helyzet, így a 40%-ot nem szeretném kifizetni foglalónak. Ezért arra gondoltam, hátha megoldható lenne az, hogy a 40%-ért az ingatlan 100%-ban a nevemre kerülne, de a jelenlegi tulajdonos kapna haszonélvezeti jogot 1 éves időtartamra, ami a fennmaradó 60% kifizetése után megszűnne. Ekkor lenne egy illetékem 4%+1% ügyvédi költség. Majd az 1 év után indítanám meg a hiteligénylést ami kb 30-60 nap lenne pluszba. Tehát így legkésőbb 2021 januárjában kellene kikötözniük, de ekkor már nem lenne türelmi idő. Ha pedig tovább tart a folyamat, mint 1 év akkor a utána ködbért számolnák fel "albérlet" címen, ami a fennmaradó tartozást csökkentené. A maradék 60%-ból pedig ismét befizetném a 4+1%-ot. Ezt a járulékot és ügyvédi költséget minden képpen nekem kellene fizetnem!

 

Vélemény? Ez így jogilag kivitelezhető lehet?