netuddkivogymuk Creative Commons License 2019.11.18 -6 1 47348

"Azt állítottad korábban, hogy négy-öt évbe került, mire sikerült kikeveredni az adósságcsapdából "

 

Kicsit félreértetted. 

A mélypont 2011 karácsonyán volt. De már ez sem tisztán a konszolidálás miatt alakult így, hanem azért, mert 2011 nyarán elküldtük az IMF-et, mivel Matolcsy már látta, hogy csak bajnak vannak itt. Nnnna, erre indult egy második, és keményebb gazdasági-politikai támadás az Orbán-kormány ellen. Novemberben már-már be kellett dobni a törölközőt Orbánnak, Brüsszelben már kijelölték Orbán utódát Varga Mihályt, aztán jött a fordulat. Karácsonykor megjelent itt a kínai miniszterelnök (vagy a helyettese?), aztán januárban jött a titokzatos megmentőnk a Temple befektetési társaság (akkor egy maláj-kínai származású pofa volt a főnöke a kaliforniai cégnek.....érdekes módon), végül 2012 januárjában jött a békemenet. Ezzel a politikai válság véget is ért, a gazdasági helyzet pedig tűrhetővé vált, amit aztán Matolcsy további intézkedései (manyup-lenyúlás, devizahiteles-mentés) véglegesen rendbe hoztak. Jött a rezsicsökkentés már a következő választásra kacsintva, ami viszont egyértelműen jelezte, hogy rendezetté vált a gazdasági helyzetünk.

A fordulópont tehát a rezsicsökkentés bejelentésének időpontja volt. 

 

A rezsicsökkentés bejelentése előtt tehát itt nem nagyon lehetett komolyan utat építeni.

 

"mindenki tudja, hogy 2010-ben nem volt fizetésképtelen a magyar állam" 

 

Ja, ja. Tele voltunk pénzzel. Csak az nem volt a mienk, hanem az imf-kölcsön volt, ami nélkül elsüllyedtünk volna, mint a balta. Tulajdonképpen ebben bíztak a tőkeközpontok, hogy ebből a hitelből úgysem tudunk kikecmeregni, így ők fognak diktálni. 

Hát ennek tett keresztbe Matolcsy, mikor elhajtotta az imf-et. Nagyon kockázatos húzás volt, de végül is (hajszállal, de) bejött. 

 

"volt közben egy Bajnai-kormány ui.), volt egy magas adósság, és volt egy fölhalmozott megtakarítás."

 

Még egyszer. Nem volt semmiféle megtakarítás, nemhogy felhalmozott lett volna. Volt viszont imf kölcsön, amiből a Bajnai kormány csak a felét használta fel. Nem, nem azért, mert olyan ügyesen megtakarított, hanem azért, mert 2008-ban a válság idején 4000+ md forintnyi külföldi kézen levő devizahitel állományunk volt, amiről mindenki tudta, hogy nem tudjuk visszafizetni, így az imf az egész összeget lefedező hitelt adott. Aztán kiderült, hogy a befektetők csak a pénzük nyagyobbik felét vonták ki,  így a másik fele megmaradt. Ez az, amit ma a libajbai kurmány bravúrjának eladnak. 

 

"Az, hogy (mint később kiderült, nem igazán alkotmányosan) lenyúljuk a megtakarítást és abból adósságot törlesztünk, lehet akár jó lépés is; lehet akár korrekt lépés is; sok minden lehet, de két dolog nem igazán. Egyrészt különösebb szellemi teljesítmény, másrészt olyan mérvű konszolidáció, amely miatt érthetően évekre csúsztak az útépítések (és ne feledjük, a -karbantartások is visszaestek)."

 

Súlyos aránytévesztésben vagy, és a lényeglátással sem vagy jóban. Először is akkor látod helyesen az eseményeket, ha tudod, hogy a külföldi tőke (multik, stb) haszna és a magyar gazdaságban maradó rész közt kialakult aránytalanság okozta a magyar gazdasági helyzet gyors romlását a ballib8évben. Akkoriban azt írogattam itt a fórumon, hogy gyurcsibohóc a globáltőke hazai rezidense.  Nnna, ennek vetett véget Orbán, nem teljesen magától. 2010 nyarán ahogy hivatalba lépett elment Barrosohoz, és előadta, hogy neki felmentés kellene a kv.hiány kötelezettség alól, mert csak úgy tudja rendbe szedni a gazdaságot. Barroso elhajtotta. Nnnna ekkor kellett valamit lépni, ekkor jött a banki-, multi különadó. És kitört a gazdasági háború, ami  mint írtam - 2012 elejéig tartott. 

A manyup lenyúlást tehát megelőzték a különféle multiadók, és még egy csomó egyéb intézkedés, melynek célja volt a fölöslegesen külföldre áramló erőforrások itthon tartása. És ez húzta ki a gödörből a magyar gazdaságot, nem a manyup elvétele. Az "csak" a pénzügyek rendbetételére irányuló akció volt. Épp olyan, mint a devizahitelesek kimentése.

Az útépítésekről meg már írtam. 2010 előtt sem zsebből fizették az útépítést, így arra nem volt pénz se 2010 előtt, se utána, de akkor a fidesz már nem engedhette meg magának, hogy ppp-ből utakat építsen. mert közben már el kellett kezdeni a szoci útépítések költségeinek az évente aktuális kiizadását. 

Előzmény: ghosty9 (47347)