qrzor Creative Commons License 2019.11.12 0 1 42885

Vitorlázáshoz? Persze. :-) De nem mindegy melyik "fajtához".

 

A testhezálló (szörf-, katamarán-) neoprén és a kifejezetten tengerikajakozashoz gyártott vízhatlan ruházat alapvetően más koncepció mentén működik.

 

A neoprén abban jó, hogy amikor víz megy alá, azt a réteget mozgás KÖZBEN testhőmérsékletre melegíted és abban dinszteled magad. Intenzív és teljes testre kiterjedő mozgást feltételez a használata. Amikor csak ücsörögsz benne, akkor rövid időn belől ÁTHÜL! A szörfösök, kájtosok amikor kimennek pihenni a partra, akkor vagy azonnal levetik és átöltöznek, vagy ráöltöznek (pl. neoprén kabátot vesznek fölé)

 

A neo szörfruhák alapvetően egyenes testartásra szabottak, illetve fenékben sincsenek megerősítve (spec. vitorlázó neoprén ruha esetleg lehet).

Lehet kajakozni bennük, de hónaljban egy idő után kínos lehet a gumi, kis- és nagydolog "projekt" nehézkes, mert le kell vetkőzni,  illetve a rétegezés hiánya miatt folyamatosan mozogni kell, és lehet hogy mellkasban meleg, de combnál, vesénél hideg lesz. Hideg vízben és hideg időben, rövid kalandra (max fél nap) elmegy de nem ideális választás.

 

A spec. kajakos ruházat réteges öltözködésre készült. Tehát technikai aláöltöző, polárpulcsi stb. és úgy a vízzáró külső réteg. Vannak zsebek, van nyílás a férfias ponton szükség esetére. Sokkal tágabb hőmérsékleti tartományban és sokkal kényelmesebben használható. Hosszú túrára mindenképpen csak ezt javaslom.

 

Persze mindkettőt ki lehet váltani térdes mackónadrággal, kockás pamutinggel és csehszlovák kapucnis orkánkabáttal. Az első izzadásig. :-)

 

 

Előzmény: Bali racer (42884)