Ectorr Creative Commons License 2019.11.12 0 0 20655

Tiszteletem!

Előre is elnézést, ha túl sokat írok, de számtalan kérdés kering a fejemben, és zavaromban a nagyja eszembe sem fog jutni valószínűleg, főleg így első nekifutásra.

Lehet, a 26 évemmel még fiatal vagyok ehhez a szubkultúrához(remélem az efféle interpretálás nem sért meg senkit), de alaptermészetemből adódóan szeretek lelassítani, egyúttal szemlélni és élvezni azon dolgokat, melyek mellett a világ csak úgy elrohan. Ez egy csodás dolog önmagában is, de mindig is éreztem, hogy valami hiányzik a képből, úgymond. A gondolat már jó ideje megbúvott a fejemben, de mostanra jutottam odáig, hogy elkezdtem utána olvasni a dolgoknak, mert szívesen belevágnék ezen világ felfedezésébe. Persze csak mértékkel, mert még ha furán hangzik is, meg szeretném adni a tiszteletet a minőségi dohánynak és tenni róla, hogy minden ilyen alkalom szintúgy minőségi legyen. Mondom ezt úgy, hogy sosem fogtam még csak kézbe sem, akár egy szálat is.
De hát mindent el kell kezdeni valahol, és én itt és most kezdem el.
Alapvető dolgok érdekelnek jelen pillanatban - mivel nincs egyetlen szivarozó ismerősöm se, illetve nem tudok róla. 

Elsőként az okoz problémát, hogy tengernyi féle szivar létezik, így még utána olvasgatva sincs róla fogalmam, merre is kezdjem. Mint például, motoron sem érdemes az ezressel kezdeni, mert igazán egy jó hatszázason fogod megtanulni, mi is az a motor. Persze az ezres az más kategória, de arra nem áll készen egy kezdő, sőt egy veterán se fogja tudja "kimotorozni" teljesen. Gondolom a szivaroknál sincs ez másképp, kár a legfinomabb darabokért, ha mind technikailag, mind pedig érzékelésileg nincs még szinten az ember.
Ebben kérnék segítséget elsősorban, milyen márkát, típust, esetleg konkrét szivart ajánlanátok egy újoncnak ?
(A Cigar Aficionado listája szép nagy, de sajnos nekem egyenlőre nem mond sokat, illetve azt gondolom, bárki is teszteli, nekik is megvan a saját ízlésük, így sosem lesz 100%-ban objektív egy teszt sem.)

Ehhez szorosan kapcsolódva, a tárolás kérdése. Humidort mindenképpen vennék, és eddig úgy látom, hogy például a spanyol cédrus alapvető feltétel, de akkor miben különböznek egymástól ? Csak kinézetben illetve, hogy milyen az alkalmazott párásító technológia ? Illetve olvastam ezekről a Boveda párnákról, amik elvileg kiváltják az akrilos verziót. Mennyire megbízhatóak, illetve mi határozza meg, melyik szivarhoz hány %-os páratartalom kívánatos, pl. létezik ajánlás gyártók által ? (Alapvetően, mi dönti el, hogy ez szivar milyen %-ot kíván ?)

Szintén érdekelne tanács,konkrétum megbízható szivargyújtóról, szivarvágóról;-fúróról vagy akár komplett szettről. És így igazán, szívesen fogadok tanácsot, figyelmeztetést vagy akár megrovást, röviden bármit, ami hasznára válhat egy belépőnek. (Nem hívom magam kezdőnek, mert még ott sem tartok.) 

Biztos, hogy amint megnyomom a küldést, még eszembe jut sok kérdés, amit nem tettem fel, de lenne itt egy dolog. Találkoztam egy számomra igen tetszetős kinézetű szivarral, Liga Privada No. 9 Flying Pig. Nem egy kezdő darabnak néz ki, de pl. az Aficionado nem értékelte szuperre. Valakinek volt már hozzá szerencséje, érdemes lehet ilyet későbbre beszerezni ? Igaz, azt olvastam, hogy a Liga Privada szivaroknak nem igazán használ a sok éves eltartás, mert "elgyengülnek". Ide fűződő másik kérdésem, ez gyakori dolog, vagy csak bizonyos márkáknál jellemző ? Illetve meddig lehet eltartani egy prémium szivart - természetesen humidorban megfelelő páratartalom mellett ?

Most így elsőre ennyi, de biztosra veszem, minél több választ kapok, annál több lesz a kérdésem. De legyez ez az első lépés, futni majd megtanulok később ;)

Előre is köszönöm a válaszokat!

Maradok tisztelettel,
Ectorr