advocatusdiaboli Creative Commons License 2019.11.10 -1 0 359027

"A gazdasági, pénzügyi, erkölcsi morális társadalmi rendszerbe ágyazottságról beszéltem, az volt ugyan az, ezért neveztem kolhoznak, az mindegy, hogy igazgató, tulajdonos, vagy elnök irányítja."

Blablaba. Egy értelmes gondolat nincs ebben. Semmiféle párhuzamosság sincs a "rendszerbe ágyazottságban" sem, meg semmi másban sem, és nem, a legkevésbé sem volt mindegy, hogy mit ki irányít és milyenek a tulajdonosi viszonyok. Annyira nem, hogy ez a gyakorlatban ordítóan meg is nyilvánult, az egyik szisztéma egész jól és termelékenyen elműködött, a másik addig zakatolt valamennyire, ameddig terror és rettegés működtette - amint lazult a terror, a puszta önfenntartás sem működött többé. Ezt nem voltál képes egy életen át sem felismerni...

 

 

"Buzgón írogatom, hogy a FED megalapoítása az usa ban 1913. ban ugyan az volt mint az államosítás az orosz birodalomban pár évvel később."

Akármilyen buzgón írogatod, még ugyanolyan ordas hülyeség marad. A FED megalapítása, a tröszt-ellenes törvények és számtalan azóta hozott (jobb-rosszabb) szabályozó semmi másról nem szólt, mint arról, hogy azt azért be kell látni, hogy a piac egyáltalán nem képes magát mindig jól szabályozni, megfelelő kontroll nélkül a rendszer "lengései" társadalmilag-gazdaságilag is elviselhetetlen helyzeteket eredményezhetnek, amelyek hiába "átmenetiek", ha sokaknak rövid távon sem kibírhatók.

 

A többi is zagyvalék. Nem stimmelnek az okok és okozatok. A gyarmatosítás ténykérdés, a gyarmatok szemérmetlen kifosztása is az, de láthatunk bőven példákat arra, hogy sokakon ez sem segített (Spanyolország-Portugália világbirodalmat üzemeltetve és fosztogatva sem tudott tartós eredményeket felmutatni), mások meg ilyen nélkül is sokkal többre vitték. A társadalmi-gazdasági attitűd és menedzselési modell hosszú távon egyértelműen nagyobb jelentőségű, mint pusztán a természeti-anyagi erőforrások. A SZU ezen egyszerűen elvérzett.

Előzmény: zöldkomcsi: (359024)