zöldkomcsi: Creative Commons License 2019.11.10 0 0 359011

Elárulom neked hogy a nagyüzemi mezőgazdaság és a kisüzemi is ugyanolyan gépeket használ, csak a kisüzembe azért ritkán vesz a gazda 600 lovas traktort 120 millióért. Ugyanazokat a növényeket termelik, ugyanazokat a fajtákat, ugyanazokkal a vegyszerekkel.

 

De nem erről volt szó, hanem a társadalmi gazdasági pénzügyi politikai rendszerbe illeszkedésükről.

 

A TSZ alakítás alapvetően erőszakos eszközökkel történt, erről vita nincs.

 

 

De erről beszéltem, hogy az amerikai és mindenhol a tőkés mezőgazdaság nagy (na jó, ne vitázzunk, legyen csak a megelőző állapotnál nagyobb) üzemesítése, koncentrálása sokkal erőszakosabb folyamat volt. 

 

Viszont itthon azért a szakmai szempontokat 1959 után se dobták félre, úgy mint az 50-es években, vagy az iparban még sokkal később is elő előfordult. 

 

Na igen, de Henry Ford is egy bunkó lakatos létére nekiállt gumit termelni Brazíliában, bukás lett belőle, tragikus következményekkel. Fordlandia, a google ismeri ha esetleg nem olvastál még róla bővebben. nem szoktak vele dicsekedni. amik itt történtek szocializmus cégtáblával azok korábban mindenhol máshol megvoltak.

 

A magyar mezőgazdaságban az ugrásszerű fejlődés a 60-as évek végétől kezdődött el. Ekkor alakultak ki az iparszerű állattenyésztő telepek, disznó, tehén, baromfi.

 

 

igen, a gyökerei pedig a rendszerváltásig 1920 ig nyúlnak vissza, nem rákosiékkal piros pöttyös kendős traktoros lánnyal kezdődött az, a korszakot 1956 zárta le.

 

A magyar korszerű technológiát alkalmazott, a szovjet nem. És a magyarban volt érdekeltség. A dolgozó érdekelt volt a minél jobb eredmény elérésében, a betanított munkástól az elnökig. Kezdődött a háztájival, a részes műveléssel. A háztájiban termelt cuccal maga rendelkezett, plusz jövedelme keletkezett. 

 

Hogyne! A kínaiakat is érdekelte. Amikor az új szállodák osztrák tőkével épültek mindég jöttek a párt delegációk. Igen az is, a háztáji, a tsz melléküzemág, decentralizált gazdaság irányítás stb...minden, de főleg a külföldi tőke kontrollált bekapcsolása érdekelte őket. Vagyis nem sok túlzás van benne, hogy lemásolták a kádárrendszert és ami ma van Kínában az az ami abból fejlődött ki. Mi eltértünk más irányba, 1982 ben beléptünk az IMF be, és 90 ig tartott az "elmúltnyócév". De ez így volt jó, ha a taxis blokádot tienannen tér mintára oldjuk meg úgy járunk mint a szerbek, a nato megvédte volna a békés polgári lakosságot, de Kínával azt nem lehetett megtenni.

 

Nézd meg, most Ukrajna, Oroszország és Kazahsztán külön-külön jelentős búzaexportőr.  A természeti adottság mellé alkalmaznak korszerű technológiát és van érdekeltség. 

 

 

Tudjuk, az usa ban sincsenek már éhinségek, Németországban se. És? Mi ebben a különös? Lezárult rég a 2. ipari forradalom. semmi köze ennek ahoz, hogy milyen volt hol a politikai rendszer.

Előzmény: Tomsz85 (359008)