Őszinte Ököl Creative Commons License 2019.11.06 -2 3 3

Jó is Massive Attack, az egyik legrégebbi trip-hop banda, sőt rájuk mondták először azt, hogy trip-hop a zenei műfaj kategóriájuk. 

Amúgy örülök neki, hogy mások is szeretik ezeket a zenéket. Bár kis hazánkban annyira nem népszerű a trip-hop/lo-fi/downtempo. Sőt sokan nem is ismerik. 

 

Én szeretem, mert igen sokoldalú muzsikák ezek. Van amelyik lassabb, relaxálósabb. Van amelyik tempósabb, kevésbé elektronikus, több akusztikai hangszerrel. Valamint nagyon kötetlen a műfaj. Ugye, trip-hop, lo-fi, chillhop, jazzhop...stb, mind hasonlóak nagyon. Nagyon lazán vannak definiálva ezek az irányzatok, és a kulturális berögzült jelentéseik közt is hatalmas az átfedés. Általában ami albumot/előadót besorolnak ezen műfajok valamelyikének, azt még minimum két-három másik besorolásba is szokás elhelyezni, főleg mert pl. a trip-hop, meg a nujazz szükségszerűen műfajötvöző stílusok. Meg persze ott van az is, hogy pl. technikailag minden jazz-hop egyben nujazz is, meg minden ambientes, lassabb ütemű trip-hop egybe downtempo is. De már egy lassabb, nyugodtabb instrument hip-hop sem sokkal másabb, mint egy "lo-fi hip-hop". 

 

Mostanában nekem a jazz-es vonal az, ami megfogott. Pl: ProleteR - Faidherbe square

https://www.youtube.com/watch?v=CbO4pC6HHHE

Előzmény: dirtydoggy (2)