FBLLMAG Creative Commons License 2019.11.05 0 0 34508

Tegnap megérkezett a 230 lm -os Maglite XL200 -asom. Ebben a lm hajszolós időkben, elég meglepő mit teljesít, ez a 3AAA -s lámpa.

 

Megpróbálom érthetően bemutatni.

 

Fénye:

 

Közelre > A vetített fénye 3 részre osztódik. A középső 6° -os fényköre a legfényesebb, 10x fényesebb mint a körülötte levő fénygyűrű (6° - 20°). Ez a fénygyűrű 4x fényesebb mint a szélső fénygyűrű (20° - 60°). Mivel viszonylag nincs nagy különbség az átmenetek között, így elég kellemes közelre használni. (esti séta, autó körüli keresés, szobában a szőnyegre esett gyógyszerek keresése, stb.)

 

Távolra > Mivel 2x mélyebb a tükör a Maglite XL200 -asban, mint a Nitecore EA21, MT20A lámpáimban, ezért viszonylag messzebbre is tud világítani, viszonylag alacsony fényárammal is. A 2AA -s Nitecore lámpáimnál távolabb világít. Sőt az összes 2AA -s lámpámnál távolabb visz. 28 cd/lm a lámpára vonatkozó adat. Mivel, papíron 230 lm a max fényárama, ezért ne várjunk csodákat tőle. Papíron 6600 cd fényerőt tud. Esti tapasztalatom az, hogy kb 50 m távolságból még meg tudom különböztetni a színeket, és gond nélkül 100 m -re is ellátok vele.

 

Kezelése:

 

Giroszkópos - Ez azt jelenti, hogy a csukló forgatásával tudom állítani a fényáram magasságát, a villogás gyorsaságát, vagy akár jelzésre állítva, ki/be lehet kapcsolni a lámpát.

 

Különböző gombnyomásokkal tudom az egyes funkciókat elérni:

 

1 gombnyomás > világítás

2 gombnyomás > villogás

3 gombnyomás > alvó üzemmód - 5 mp alatt elhalványul, megmozdításra életre kel

4 gombnyomás > jelzés (pl morze)

5 gombnyomás > SOS vészjelzés

 

Lezárás > felfelé tartva a lámpát, rányomok a kapcsolóra, megfordítom, lefelé irányítom a lámpát, elengedem a kapcsolót, és kész. Felengedés > ugyanezt elvégezve.

 

Táplálás > 3 db AAA méretű elem vagy NiMh akku. Ha hosszabb ideig nem használom, legalább 1 akkut kiveszek belőle, nehogy lemerítse a lámpa (mivel elektromos a kapcsolója, nem mechanikus)

 

A 230 lm max fokozatot 12 percen keresztül tartja, majd 50 % -ra visszavesz. Bármikor fel lehet tolni a max fokozatra. Nem forrósodik!!!

 

A legalacsonyabb fokozatra is mondhatjuk, hogy holdfény. Bár, szerintem több mint 1 lm, viszont nem is 14 lm mint valamikor írták. Ránézésre kicsit fényesebb mint a Nitecore EA21, MT20A 1 lm -es fokozata, viszont gyengébbnek tűnik mint a Fenix LD22 5 lm -es fokozata.

 

Hátsó elektromos kapcsolóval rendelkezik, ezért a kapcsoló megtalálása nem gond. Mivel a kapcsoló süllyesztett ezért a talpán is megáll, gyertyaként használva.

 

Nekem van hozzá kék, piros filterem, gumi elgurulás gátló, tok elforgatható klipsszel. Rámegy a Nitecore és a Fenix diffúzora is.