gombászok Creative Commons License 2019.11.03 0 0 867

Mint korábban említettem, kezdő hobbi borász vagyok.

Tanácsotokat szeretném kérni a fejtés, borkezelés, érlelés, palackozás témájában.

Van 3 féle borom:

 - 50 liter rosé saválló edényben

-  55 liter vörös, régi fahordóban + 20 liter üvegballonban

-  55 liter fehér, új fahordóban+10 liter üvegballonban.

 

Mindegyik finom seprőn, forrást befejezték, kevés szénsavat még őriznek. Ízre, illatra, tisztaságra az én értékítéletem szerint a rosé és a vörös kész, akár lehetne palackozni, a fehér még kissé opálos, de úgy gondolom, 1-2 hét múlva utoléri a többit.

Határozottan érzem az ízbeli különbséget a fahordós és a ballonos tételek között, üvegesek frissebb, gyümölcsösebb ízűek, a vörös fahordós mintha kezdene "fáradni", tompábbak a savai. Nagy meglepetés számomra a fehér, új hordóban erjedt, határozott barriq jegyekkel.

 

Kérdésem: meddig tartsam még így őket, várható-e még javulás, vagy palackozzam a további minőségromlás megelőzése céljából?

 

Palackozás után is várható még érés, változás?