attila0325 Creative Commons License 2019.10.28 0 0 34427

Amennyiben a tartály történetesen a kazán szintje alatt van, és épp nem megy a szivattyú, de a tárolóban van pl. 60 C°-os vized, akkor megindul egy vízáramlás, ahogy a gravitációs fűtés esetében is a

hidegvíz - melegvíz fajsúly különbsége miatt.

 

Oka: a kazánban a váltószelep alapjáraton HMV állásban van, és csak akkor vált fűtésre, ha azt valóban kéri a termosztát. Innentől kezdve szépen lekering a víz a HMV tartály hőcserélője és a kazántest között.

A kazántest a kéményen keresztül a szabadba nyílik, így egy kicsit folyamatosan hűtve vagyon a kazántest, pláne, ha fúj a szél. A tárolóból pedig folyamatosan áramlik oda a melegvíz utánpótlás mindaddig,

amíg van hőmérséklet különbség a tároló és a kazán között.

Persze amint elhűl a tartályban a víz, a kazán ezt visszamelegíti, de ez egy konstans energiaveszteség, ami kb. fél méter cső beiktatásával nullázható.

Amennyiben van egy lefele induló csőszakaszod a HMV tartály hőcserélőjén (és akár a melegvíz vételezési oldalon is), ez az áramlás nem tud kialakulni a gravitációs fékhatás miatt.

 

Oka: a lefele induló csőszakasz aljában ugyanúgy hidegvíz lesz, ahogy a HMV tartály aljában is a hőmérsékleti rétegződés miatt, a hidegvíz pedig nem akar felfele áramlani.

Előzmény: Sony Black (34426)