Bohiandris Creative Commons License 2019.10.26 0 0 16198

Kedves mindenki!

 

Szeretnék egy kis tanácsot kérni az itteni szakiktól és tapasztaltabb emberektől. Készülök, egy DIY szellőzőrendszer kiépítésén, ami egy egyszerű és költséghatékony lenne egyben. Nem vagyok szakmabeli, sem mérnök, de próbálok olvasni és infót gyűjteni.

 

Adott egy 80nm lakás, amiben azért szeretnénk legfőképp szellőzőrendszert, mert az utcafront hangos és büdös a nagy forgalom miatt és nem szeretnénk onnan szellőztetni az utca felöli nagy hálót és a nappali/konyhát.

 

Ötlet: beszívni hátulról a kisszoba felől friss levegőt (fás budai hegyoldal) és becsövezni majd beejteni a lakás másik felén két helyen a levegőt, a nagy hálóban és a nappaliban. Karton dobozolás szinte mindenhol lesz, wc-ben és fürdőben lesz állmennyezet. Hely van csövezni és felrakni a ventilátorokat is. Egyszerű lenne a „gépészet”, nem hőcserélős rendszer lenne hanem egy sima ipari csőventillátor, pl egy vents TT. A lakásban két felnőtt és egy gyerek lakik. Főleg az éjszakai levegőhiány miatt tartanám szükségesnek valamit kiépíteni, mert nyitott ablaknál nem lehetne aludni. (korház is van a közelben pl)

 

A tervem tehát: vents TT 100, ami mehetne a wc állmennyzetbe és flexi csővel becsövezni végig egészen a kisszobától a két nagy ablakig, lásd képen. Hagyok helyet majd az állmennyezetben szűrőnek és hangtompítónak ha később akarok berakni. Wc-ben és fürdőben lenne ventilátor kiszívásra időzítővel. Itt jön az első kérdés: elszívást hogy oldjam meg? Mivel folyamatosan tolja be a levegőt gondolom azt ki is kéne szívni a túlnyomás miatt. Gondoltam arra, hogy az egyik ventit úgy kötném be, ahogy a beszívásra szánt vents TT lenne és együtt dolgoznának. Tehát mondjuk a fürdőben lévő venti menne időzítetten de ha be van kapcsolva a beszívás, akkor dolgozna folyamatosan.

 

Egyéb info: lesz még két split klíma is a nagy szobákban. Páraelszívó lesz a konyhában. A lakásban két felnőtt és egy kisgyerek lakik. Klasszik otthonról reggel el, késő délután haza.

 

Szóval első kérdés: jó e így az elméletem? Működhet e és hatékony lesz e? Persze kérdés majd hogy nagy hidegben mennyire lesz zavaró a bejövő hideg levegő. Meglátjuk, de az anemosztát a fűtőtest felett lesz kb. Túl drágának tartom a hőcserélős megoldásokat, annyit nem akarok rááldozni.

Csövezésre tanács? Gondoltam a flexibilis aluminium körcsatornára. Azzal talán a sok 90fokos kanyart el lehet nagyobb ívben húzni. Kell majd egy T idom is, remélem nem lesz sok folytás a sok kanyarodással.

Elég lenne a vents tt 100-as, ami tud 145/187 m3-t? Az lenne a beszívó és a kiszívó is a fürdőben, plus menne vmi pici a wc-be. (kiszívás menne a lichthof-ba)

Van e valami amit még számításba kell vegyek? (Persze millió dolog lehet, de ami lényeges lenne)

 

Köszönöm előre is a válaszokat!

 

(Bocs a béna képért: piros a beszívás, wc feletti gépészet, két anemosztát. Sárga az elszívás.)