Saughassy Creative Commons License 2019.10.25 0 3 179478

A PID-nek kavezas eseteben szerintem elsodlegesen az az ertelme, hogy mindig fix pontrol (tehat barmikor megismetelhetoen) vagy kepes inditani a csapolast. Hogy aztan a PID maga mit mér, hol mér, milyen pontosan mér, az teljesen irrelevans ilyen szempontbol. A lenyeg, ha beallitottad egy x értékre, az eredmenyezni fog egy y izu kavet. Es ha tetszik, akkor felirod, ha nem, akkor arrebb viszed 1-2 fokkal. Nem urtechnika ez, mint ahogy a gyari kavegepek belseje sem Forma 1-es tervezes, vagy kivitelezes. 

Pontosan lehet latni, hogy az evtizedek alatt elsosorban a koltsegcsokkentesre es a konnyu gyarthatosagra helyeztek a hangsulyt, egyertelmuen pozitiv fejlesztes nagyjabol egyedul a PID, pont az, amit utolag is belerakhatsz, altalaban egy nullaval olcsobban. (Az mar mas kerdes, amikor a PIDdel probaljak potolni a hianyzo bronztomeget. :)

Azt pedig mar en is feszegettem, hogy vajon attol lesz-e finom a kave, hogy totalisan hostabil a gep a csapolaskor, vagy ez onmagaban keves. Szerintem nem, de hat a velemeny olyan mint a s...lyuk. :) Na de mint irtam, a PID pozitivuma nem is ebben rejlik. 

A méréstechnika valóban egzakt tudomány, de az eredmények ízekre fordítása már egyáltalán nem. Márpedig mi kávét iszunk és az ízét élvezzük, nem pedig a számokkal teli papírt nyammogjuk el. :) Ha néhány egyenlet megmutatná, mi a tuti kávéfőző, akkor nem élne meg békében egymás mellett ennyi technológia.

Előzmény: kneissl (179469)