kein nickname Creative Commons License 2019.10.25 -6 0 994

Meg is érkezett a magyar fordítás:

 

https://makronom.mandiner.hu/cikk/20191024_kutatas_szexizmus_hogy_a_termeszettudomanyi_muzeumokban_tul_sok_a_him_emlos_es_madar

 

 

Túlreprezentáltak a hím állatok a világ nagy természettudományi gyűjteményeiben, ami részben a szexista előítéletekkel magyarázható, véli egy kutatás, amelyet szerdán publikáltak egy rangos brit tudományos folyóiratban, a Proceedings of the Royal Society B-ben. Igaz, hogy sok esetben a hímek tollazata színesebb, az emlősök szarva, agancsa látványosabb, de a fő ok a kutatók szerint mégis az, hogy a múzeumokat vezető fehér férfiak elfogultak a hím élőlényekkel kapcsolatban.

 

...

 

Natalie Cooper, a Londoni Természettudományi Múzeum kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint arra voltak kíváncsiak, hogy tükröződik-e a gyűjtemények nemi összetételében az, hogy

a múzeumok vezető tisztségeiben túlreprezentáltak a fehér férfiak.

....

 

 

A kutatók egyelőre szerencsére nem javasoltak a bundázat vagy a tollazat színe alapján meghatározandó kvótákat az állatokra vonatkozóan a múzeumigazgató fehér férfiaknak."

 

 

Nos ... Nos, nem tudom, de ilyen pillanatokban kisebbségi (keresztény) voltom ellenére elgyengülök és rábólintok már-már: hát akkor jöjjön csak az az iszlám, mert akkor a tanulmányt publikáló szerző - https://www.nhm.ac.uk/our-science/departments-and-staff/staff-directory/natalie-cooper.html - , aki disszertációjárt a 'Filogenetikus megközelítések az emlösők versengésének tanulmányozására' c. tézéskötetével doktorált,  is javíthatná az múzeumok kitömött nőstényi ivararányát. Bár nem tudom, a lelőtt, csapdázott stb. állatok nyilatkoztak-e arról, hogy hímek, nőstények vagy esetleg a 72 gender valamelyikének érzik magukat és amúgy a helyi LMBQT+ közösség tagjai. 

 

Arról szólt már egyébként neki valaki, hogy a fehér rassz az egyik, ha nem legkisebb, így a fehér férfiak is kisebbségiek, hiszen alulreprezentáltak?

 

Egyébként gondolom, bizonyára kevés férdi tiltatkozik a kérés ellen, hogy tömjék ki a nőstényeket is.

 

Előzmény: kein nickname (993)