neduddgi(én) Creative Commons License 2019.10.22 0 0 180522

Majd beszámolok a "csapolás" eredményéről.

 

Addig egy más jellegű tapasztalatomat tenném közzé, hogy ti ne a saját károtokon tanuljátok meg azt, ami engem piszkosul felbosszantott.

Ez is csak érintőleg asztalos téma, de talán elnézitek nekem.

 

Legkisebb fiamnak újítok fel egy '60-as évek beli íróasztalt. Nem akartam rá sokat költeni, ezért vettem az OBI-ban a saját márkás, vízoldható, "kettő az egyben" dekor festékükből egy ránézésre 750 ml-eset, ami pont elég lett volna a három soros festéshez. (Harzo T16-tal alapoztam, az önmagában többe került, mint amennyit összesen szántam volna a bulira.) 

Kibontva a dobozt, azt hittem, töltéshibás: legalább két deci levegő volt a festék felett. Aztán tűnt fel, amit a boltban nem néztem meg: a doboz oldalán szabályosan, jól láthatóan rajta van, hogy 500 ml. Ez persze a polcokon, a címkével előre fordított festékeken nem látszik, de a legtöbb (mindegyik?) márkának az oldalára írják az űrtartalmat, így ez ellen nem lehet semmi kifogásom.

Itthon hozzá mértem más festékekhez: az azonos átmérőjű 750-es dobozok kb. egy centivel magasabbak, ami csak egymás mellé téve feltűnő, az 500-asok meg több centivel alacsonyabbak, vagy jóval karcsúbbak, ez viszont látványos különbség.

 

Ennek ellenére sajnos vitathatatlan: én vagyok a hülye, miért veszek szemmértékre festéket.

 

Mondjuk ilyennel, hogy egyharmadnyi levegőt csomagolnak egy festékes dobozba, még nem találkoztam. Az az egy centis méretkülönbség nem tűnt fel, mert csak kisebb kiszerelések voltak a polcon. Pl. az általam akkor 500 ml-esnek vélt 375 ml-es, illetve 135 ml-es.

Így aztán kénytelen voltam még egy dobozzal venni, amiben csak az a bosszantó, hogy a kettő ára már majdnem elég lett volna egy jobb minőségű festékre is...

 

Tanulság: ne vásároljunk szemmértékre festéket. Vagy inkább ne is vásároljunk olcsónak tűnő festéket. Legalább is ilyet ne. (Dolgozni is elég xar vele...)