pégés Creative Commons License 2019.10.19 0 0 94729

a papírok szerint

 

 

HIVATALOS RÉSZ.

Budapest székes főváros törvényhatósági bizottságának

1897. évi október hó 6-án (szerdán) délután 4 órakor tartott

rendes közgyűlése.

 

Felolvassa Pártos Béla következő indítványát :

Még 1893. deczember havában volt kegyes a tekintetes közgyűlés egyhangúlag elfogadni azt az indítványomat, hogy a belvárosi Lakatos utcza Irányi-utcza nevet nyerjen. A meghozott közgyűlési határozat legott végre is hajtatott.

Időköziieg — köztudomás szerint — a volt Irányi-utcza a belvárosi városrendezési lerombolások folytán a földszínéről eltűnt s helyén középület fog emeltetni.

Nem ismétlem 1893-ki indítványom megokolását, s csak röviden megemlítve azt, hogy néhai polgártársunk Irányi Dániel az önzetlen hazafiság s tántorithatlan elvhűség ritka példányképe volt, kinek a fővárosi culturai élet nevezetesen a népoktatás körül is szerzett érdemei általánosan ismertek, tisztelettel indítványozom :

Mondja ki a közgyűlés, hogy a belvárosi »Kalap«-utcza ez után »Irányi«-utczának neveztessék, minek megfelelő végrehajtásával a  fővárosi tanács lesz megbízandó.

Hahóthy Sándor elfogadja az indítványt oly módosítással, hogy »Irányí«-utcza helyett »Irányi Dániel« utcza elnevezés fogadtassák el. A közgyűlés ezen indítványt elfogadja s erről a fővárosi közmunkák tanácsát hozzájárulás  véget értesíteni határozza.

·  Fővárosi Közlöny, 1897 (8. évfolyam, 1-105. szám)

9. 1897-10-08 / 81. szám (81_1. oldal)

 

 

 

 

·  Budapesti Hírlap, 1897. október(17. évfolyam, 273-303. szám)

 

FŐVÁROSI ÜGYEK.
Budapest, okt. 6.
A főváros közgyűlése.
— Saját tudósítónktól. —

.................. A közgyűlés lefolyása a következő volt:

..................Faller Ferenc főjegyző fölolvasta Pártos Béla indítványát, hogy a lerombolt Irányi-utca helyett a Kalap-utcát nevezzék el Irányi-utcának. Hahothy Sándor azzal toldotta meg az indítványt, hogy a Kalap utcát Irányi Dániel-utcának nevezzék. A közgyűlés az indítványt egyhangúlag elfogadta, a mit Pártos Béla meg is köszönt.

11. 1897-10-07 / 279. szám

 

 

 

— Irányi-utca. A közmunka-tanács tegnapi ülésén a Kalap-utcát Irányi-utcának nevezték el. Az utca- és ház-táblákat már a jövő hónapban kicserélik. A főváros a Kalap-utcán kívül még több utca nevének megváltoztatását kérte, a közmunkatanáes azonban azt az elvi határozatot hozta, hogy a régi megszokot utcaneveket nem változtatja meg.

10. 1897-10-31 / 303. szám

 

 

 

Előzmény: damusz (94727)