szaruespata Creative Commons License 2019.10.19 -4 7 215277

No de ez ha Ukrajnaban a belügyekben mindenfele amerikai meg EU bepampogas ellenere a clanok mondjak meg hogy merre van az arra, akkor most mi van? Most ugyanis utanna neztem, es Kucsma ment Poroschenko mgbizasabol targalni Minszkbe, Kucsma hozta tetö ala ukran reszröl a Minszk-2-öt, es akkor most ha Kucsma huzogatja a madzagot, akkor mi ez a pampogas most Zelenskij kiegyezesi vonala ellen, ami eredetben egy Kucsma-vonal lenne?

 

 

Ne a politikai nyilatkozatokból meg hírekből indulj ki. A politikát - minthogy azt állítja magáról - az emberek szeretik magasabb dolognak tekinteni, de a valóságban egy alacsonyabb dolog. Egyébként meg pont olyan, mint az ember élete, bármelyikünké. Az ember - Te, én, bárki közülünk - nem köt minden nap számtalan kompromisszumot? Dehogynem. Miért tesszük mindezt? Hogy érvényesítsük az érdekeinket. Miért kényszerülünk kompomisszumokra? Mert közvetlenül nagyon ritkán vagyunk képesek érvényesíteni az érdekeinket. Vagy nem is akarjuk: rengeteg opportunity costtal dolgozunk saját belátásunkból, azaz a rövidtávú érdekeinket feláldozzuk a hosszútávúakért.

 

A politikus mit tesz? Kénytelen ígérni, mert a hatalmon maradásához ez szükséges. Az ígéreteit be tudja váltani? Nem, ez fogalmilag kizárt: minél nagyobb közösséget képvsel, annál több érdek ütközik, tehát nem létezik olyan döntés, amellyel mindenki egyetért. Mit tesz? A döntéseit magasabb eszmei szempontokkal igazolja és igyekszik olyan demagóg jelszavakat használni, amelyeket nem lehet számonkérni.

Hát aki milliárdokat szerzett, az hülye ember? Semmiképpen sem az: a többségnek nincsenek milliárdjai. Ha gyarapítani akarja őket, képesnek kell lennie hosszútávon gondolkozni, sokkal hosszabb távon és összettettebben, mint az, akinek nincsenek milliárdjai (nem ettől vannak milliárdjai, de ennek köszönhetően képes megtartani és növelni ezt a vagyont), ennek során hatalmas mennyiségű összefüggést kell ismernie és kezelnie, azaz rengeteg kompromisszumot kötnie. Mi az ő érdeke? A vagyon gyarapítása. Na, lehet-e oroszpárti, EU-párti, US-párti, stb? Dehogyis: Gipsz Jakab a saját érdekeit képviseli, azaz Gipsz Jakab-párti. Ahogy mindenki. Hogy ennek megfelelően hol ezzel, hol azzal köt szövetséget vagy kerül konflistusba, azzzal sem tesz mást, mint az átlagember, csak más szinten teszi ezt.

 

Attól, hogy az emberek magasabb pozícióban vannak, pozitív hősökké változnak? No persze, mindenki azt hiszi, hogy a híres emberek különlegesek, sőt, ennek a topicnak (vagy az orosznak) a hozzászólásai 99%-ban is erről a hitről szólnak: a miénk jó, a tiétek hülye, rossz, az emberiség ellensége. Nem jobbak, nem rosszabbak: az érdekeikért harcolnak, hol ezzel együtt, hol mással.

Előzmény: Törölt nick (215269)