tekergo93 Creative Commons License 2019.10.17 0 0 12214

A fina 3 hónap után még el sem kezd hatni :) Vagy nem androgén alopeciád van, vagy volt egy kevésbé ritkulós időszakod - bár még akkor se nőne vissza ilyen hamar a kihullott haj - előszőr a szunnyadó hajhagymákat kell regenerálni hogy egyáltalán hajat növeszenek és az egy lassú folyamat mire egyáltalán előbukkan valami - előszőr pedig még nem is fognak vastag erőteljes hajat növeszteni csak apró babahajszálat amik nem is nőnek nagyra - később erősődnek meg és növesztenek vastagabb hosszabb hajat - és ehhez még tegyük hozzá hogy egy egészséges haj is havonta csak 0,5 - 1 cm-t nő - így nem hinném, hogy androgén alopeciával ilyen eredményt értél volna el 3 hónap alatt csak finával / dutával. A legjobb eredmények duta + minox-al születnek. A fina 1 év körül fejti ki hatását a duta talán hamarabb valamivel - a minox-nak is legalább 4 hónap mire elkezd hatni  - és még ez kombó sem működik mindenkinek, vagy a mellékhatások miatt kell abbahagyja.
Én 1 és negyed évig szedtem finát és semmi bajom nem volt tőle azon kívül hogy vérzett az ínyem mindenhol, ami miatt végül abba kellett hagynom mert túl intezívvé vált, voltam 3 fogászaton onnan vérképre küldtek ami oké volt, utána meg endokrinológiára és túl sok volt a tesztoszteron és progeszteron szintem is ami megnöveli az ínyben lévő erek vérellátását és sokkal érzékenyebbé válik az íny - egy kenyér evéstől is már vérzett mindenhol. Találtam kutatásokat ami igazolja hogy a fina okozhat fogínyvérzést és ínyporblémákat, de ellentmodásos kutatást is találtam miszerint a fina képes blokolni a progeszteron szintet - mégis ettől vérzett mert csináltam 1 tesztet - 2 hétig abbahagytam 1 hét után mérséklődőtt majd 2 hét után elmúlt a fogínyvérzés. Elkezdtem megint szedni 1 hét után ismét vérzett, 2 hét után ugyanolyan szar volt, aztán megint abbahagytam és ismét elmúlt 2 hét után teljesen. Tehát biztosan hormonos változás hatására történik  - 1 év kellett mire gondolom a progeszteron / tesztoszteron szint elérte a küszöböt. + A csökkent dht miatt a bakteriális fertőzésekkel is megnő az esély az ínynél - nőknek ezért kell jobban figyelniük a fogaikra. Egyébként ha valaki ilyesmit tapasztal max. 4 hónap és elmúlik az abbahagyást követően.
Sokaknak kókadt fasza lesz tőle és azért hagyja abba, nekem meg egy ilyen szarság miatt kellett. Dutát meg se próbálom valszeg ugyanezt okozná.

Lehet egy mikrodózisú tesztoszteron-gátlót megpróbálok. A fina működési elve ugye az hogy blokkolja a tesztoszteron kötődését az 5 alfa reduktáz enzimhez és így nem termelődik dihidro-tesztoszteron - ellenben nagyon sok szabad tesztoszteron fog maradni ami szintén nem jó a hajnak - ennek hatására az aromatáz enzim pedig meghülyül és elkezd ösztrogént termelni a túl sok tesztoszteronból de nem biztos hogy eleget ahhzo hogy egyensúlyban legyen a túlzott tesztoszteronnal és így ne hulljon a haj és ha nincs egyensúlyban a teszotszteron, progeszteron és ösztrogén és ezen hormonok alcsoportjai akkor az egy csomó változást csinálhat a szervezetben.
Ha valaki a tesztoszteront csökkenti akkor nem fog magától kiszámíthatalan mennyiségű ösztrogén termelődni és nem fog szintén kiszámíthatatlan mennyiségű szabad tesztoszteron alakulni. Plusz mikro dóziusú tesztoszteron blokkoló pl 25mg spironolactone nem fog kémiailag kiherélni - hogy egyáltalán hasson a libidóra kb 200mg kéne hogy azt csökkentse. Ellenben a DHT blokkolás nagyobb szerepet játszik a szexualitásban mint a tesztoszteron. A tesztoszteron blokkolással kevesebb tesztoszteron tud DHT-vé alakulni így kevesebb tesztoszteron és kevesebb dihidro-tesztoszteron is lesz és mind a 2 szerepet játszik a hajhullásnál nem csak a DHT. Vagyis jobb a tesztoszteront blokkolni mint a dht-t, mind a hajnak mind a libidónak. Annyi a hátránya hogy a vesének / májnak szarabb. Hairlosstalkon jobb eredmények is születnek ezzel kapcsolatban, bár ott azt mondják a 25 mg -os spiro kevés és legalább 100mg kéne napi 2x + 2mg ösztradiol kapszula - ezt alkalmazva nekik elég frankón nő a hajuk de eléggé feminizálódnak az ösztrogén miatt. De az ösztrogént kihagyva csak a tesztoszteron "mikro" csökkentése lehet hatásossabb lenne hajhullásra mint a fina és jobban kontrollálható - a hajnövesztésre pedig vagy lokális ösztrogént a fejbőrre (lokálisan kis dózisban fejbőrre koncentrálva nem feminizál)  és/vagy más lokális készítményt (minox, dermaroller, ceti, bima, stb.). Azon nőknél akik szervezete nem jól tolerálja a túlzott tesztoszteront / dht-t és hullik a hajuk - náluk bevált módszer a 100-200mg-os cypro hajhullásra. A férfi szervezetben ahol sokkal több a tesztoszteron / dht valszeg nem fog olyan drasztikus hatást eredményezni (főleg a 25mg spiro ami úgy 8-16x gyengébb) és pikk pakk megszűnni a probléma, de talán hatásosabb alternatíva főként azok számára akik fina / dutát nem szedhetik a tapasztalt mellékhatásaik miatt.

Szerintem én ezt tesztelni fogom mikro dózissal aztán majd jelentek ha lesz eredménye. A cél az lenne igazából, hogy ne hulljon a haj - esetleg némi növekedés - de a fő cél az időkitolás emiatt - http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=152145798&t=9019108
Aki szintén tesztelné ezt, az olyan legyen akinek a duta / fina nem működik vagy abba kellett hagyja - és ne indítson senki egyből 100-200mg-al, akinek pedig valamilyen egészségügyi problémája van szintén ne szedje mert a hormonok a immunrendszerben és csomó minden másban is szerepet játszanak (így a finát / dutát se szedjen aki nem makk egészséges) - 50 év felett pedig hormonokkal nem érdemes játszani - magasabb a kockázata.

Előzmény: medikál (12212)