.ETNA. Creative Commons License 2019.10.16 0 0 5084

Szia!

 

Megkérdezem a facebook-on az ismerősömet, az ő lányának juvenile rheumatoid arthritis (JRA)-a van és úgy emlékszem, hogy a biológiai terápiát javasolták nekik, hogy végül elkezdték-e és ha igen, akkor milyen szert kap, azt nem tudom.

 

Én RA-s vagyok és ha egészen őszinte akarok lenni, akkor a fertőzésekre - a szűkebb családban - kb. az én szervezetem reagál a legkedvezőbben :-))

Pedig 2008-tól kapom a biolt. (Remicade infúzió, Simponi inj.). Természetesen, ahogy egy sima fájdalomcsillapító esetében is, itt sem egyformán reagál mindenki szervezete, így BIZTOSAT csak a saját példám kapcsán tudok mondani. Korábban (még az RA előtt) sem voltam ugyan beteges, de amíg volt mandulám, évente volt 4-5 mandulagyulladásom. Ha a Lányod egyébként nincs gyakrabban "táppénzen", mint a többi iskolatársa úgy általában, van esélye arra IS (!) , hogy ez a Humira miatt sem fog változni, de erre ugye fogadni nem lehet .... sajna.

 

Külföldön, ha ott hivatalosan tanul vagyis van tanulói jogviszonya és ezáltal orvosi ellátása is, simán kaphatja tovább a kezelést és a szükséges vérvételeket is megejtheti (azt hiszem, 6 hetente). Ilyenkor a magyarországi egészségbiztosítás utólag fizet az EU-s ország (ugye ott lesz?) egészségbiztosítójának, ott pedig átveszi a körzeti reumatológus (vagy az, aki az ottani rend szerint illetékes).

 

A mostani kezelőorvosa, ill. a reumacentrum (ahol a biolt. adhatják) orvosai bizonyára képben vannak ebben a témában is, pl. az én kezelőorvosom is említette anno, hogy volt olyan betege, aki külföldi tanulmányai alatt, kint is folytatta a terápiát, gondolom, hogy kell hozzá az orvostól igazolás, esetleg a célország nyelvére hivatalosan lefordíttatva, talán valami OEP-es akármi is, de ezt az orvos nyilván el tudja majd mondani.

 

Ha indokolt ez a kezelés, akkor a külföldi "folytatás" nem hinném, hogy gondot okozna. Egyébként alternatív gyógymódokat (homeopátia, holisztikus gyógymódok stb.) még nem próbáltatok, vagy azok nem segítettek?

Előzmény: Fandorina (5083)