Törölt nick Creative Commons License 2019.10.14 0 0 9089

"és miért kellett ilyen hülyén megoldani?"

 

Nincs a prociporton elég "láb" a mgnónak és a drive-nak IS.

A sorosport (IEC) DATA lábára is átkötheted, ha nem akarsz drive-ot hazsnálni, csak magnózni, van erre egy átforrasztós jumper a plus4 lapokon.

 

Talán C16-hoz így tervezték, abban nincs port, de ahhoz nem is lesz drive, csak magnó...később ezt meggondolhatták.

Ezt a kernalban szerintem full ejtették (most nem olvasok a kódban utánna, sry).

 

Aztán, hogy mégis 100% kompatibilis legyen, a "mégócsóbb kistesó" C16-ban már nem is akartak semmiféle vagy-vagy viccmegoldást, egy LS125-el bekapuzza a címet úgyis dekódoló PLA a buszra közvetlen ezt a bitet. Evvel ezt az egyetlen bites "csak input" funkcióját "kiváltja" a plusz4-ben lévő port ic-nek.

 

Ami valóban eléggé bajossá teszi egy "nem kell hozzá a gépet szétszedni" userport catridge építését.

Mondjuk annakidején ez aligha lett volna rentábilis, külső címdekóder, minden firlefranc.

A +4 userportján ráadásul ott a fullos UART is, ami a C16ban amblokk nincs, talán ahhoz van a kernalban egyedül valami, maga a sima IO port, az lehet bárhol, mert független ettől a problémától.

 

Nyilván okozna kompatibilitási problémát egy másik utólagos userport cím (nem mintha az utólagos SID-eknei is nem 4féle címe lenne kb), ha a C64-hez hasonlóan ide is több tucatnyi userportos bővítő lenne, eprom égetőtől a teletextig, azok nem működnének más címen.

 

De azért nem érzem úgy, hogy így 2019 körül ennek lenne a plusz4-es világban bármi jelentősége, tucatnyi bővítés lenne, amivel majd nem működne ez,....

... és ha van is ilyen gyári userportos cucc(???), nem lehetne emulátorban tesztelve olyan 10perc alatt "megpatchelni"...:)

 

Egyébként ha 6529b-t használnának kivülről (nem követtem az eredeti beszélgetést, fogalmam nincs) 99% az "húzná a rövidebbet", vagy fizikailag is megsínylené, vagy legalábbis mindig a sense szintje "nyerne", képtelen lenne az izmos 125-el szembehajtani.

Lévén az egy kanyi állat dedikált buszmeghhajtó, nem holmi kis kóbor port vagy memória.

 

Azt lehet csinálni, hogy arra a bitre, bemenetre a SENSE-t is bekötni.

Nem szép, Ykábel a magnóportba, meg izé, meg hogynézki, de ha nem akarunk a gépbe nyúlni és eredeti címre akarjuk, annak ára van.

 

A kernal majd próbálná a kiírt szint alapján kapcsolgatni a motort, ha fut a felelős megszakítás (asszem abban van) ám tegye.

Olvasásra ugyanaz jön vissza mint a port IC-n keresztül, írásra meg a port IC tökéletesen ellátja a feladatot kivülről.

 

Akkor van "bunyó", ha valaki nem dugná be valaki ezt a kiegészítő "kábelt", de annak is elejét lehet venni egy a 6529b-t gyengítő trükkel, egy párszáz ohm körüli ellenállásal az adatbusz felé, így tuti a statikus magnó bemenet nyer, tehát Y kábel nélkül ez a bit nem működik, és ennyi.

 

 

Előzmény: ergoGnomik (9084)