_juno_ Creative Commons License 2019.10.14 0 0 19490

A dokik, dietetikusok többsége nem top a refluxdiétában, ezt mondta anno egy, az életmódra nagyobb hangsúlyt fektető gasztrósom is. A mák tök zsíros, beüthet, persze mindenki egyéni.

 

A Ventert a mai napig szedem napi 2x (ebéd és utóvacsora előtt fél-egy órával), ahogy a PPI-t (vagy apo-famotidint) és az itopridot is. Elvileg 6-8 óráig nagyjából bevonja a gyomorfalat a Venter, de volt gasztrós, aki azt javasolta, hogy akár minden étkezés előtt igyak meg egy fél tasakkal. Igazából már jó állapotban van a gyomrom egy-két éve, papíron minimális antrum gastritist látnak csak, esetleg a nyelőcsövön minimális pirosságot (de most legutóbb azt sem mondták), meg egy kis epét, de a tünetek sajnos nem függnek ettől, fáj, szúr, ég nekem is, ha épp olyan van :) Erős savcsökkentés mellett pl. a hátamig tud sugározni, rohadt ijesztő, de ez hiperszenzitivitás ilyenkor, már tudom agyból. Valakinek meg kb. fekélye van, mégsincs panasza, nem is tudom, melyik a jobb :) A Venternél sokszor nem érzek óriás csodát én sem, de aztán céges dolgok közben ki-kimaradt múltkor egy-egy napközbeni adag, és éreztem délutánra émelygést, irritáltságot. Így nem hagytam abba, évek óta szedem, mert valamennyire az epét is köti, és az karcinogén. A doki is mondta, hogy ha nem is érzem világmegváltónak, azért jó lenne védeni a gyomrom, szerintem érdemes lehet adnod neki még egy esélyt, akár csak fél tasakoknak is, ha székrekedést okoz (ami lehet a pajzsmirigy hormonpótlástól végre javulni fog majd :)).

Az Iberogastnak a szedése, logisztikája nagyon nehéz nekem, útközben vagy munkahelyen tökre nem egyszerű. Kis mini üvegcsébe be szoktam néha keverni, és úgy viszem magammal, de elég nehéz úgy meginni, hogy ne higgyék azt, tütükézek :D Szóval most ilyen napi 1x szedem, majd meglátjuk. A cink-karnozint is el-elfelejtem sajnos. De most egyébként elég jól vagyok :) Cél feltornázni kicsit magam, súlyban is, aztán megpróbálni lejönni a PPI-ről...

 

Ha minimálisan is több zsírt eszek, keserű ízű lesz a szájam, nagyon hányingerem lesz, meg ilyen hideg-égő érzés lesz a szegycsontom alatt, plusz fájdalom, görnyedés is tud lenni, nem tudok úgy kiegyenesedve meg normális tempóban járni. Nem tudom jól körülírni, amíg nem volt epés feláramlás, addig ilyet soha az életben nem éreztem. Mintha belövellne valami a gyomromba, összehúzódom, ver a szívem, egyszer egy ilyennél - megettem kb. 1 szem pici sk tejfölös pogácsát utóvacsorára! - "hánytam" is reggel, azaz csak öklendezni sikerült 1-2 percig. Ijesztő volt, mozdulni sem bírtam, párom már fent volt, szóltam neki, hogy hozza már be a lavrot, mert nem tudok kimenni :( Igen maradandó élmény volt, de akkoriban hirtelen nagyon lezuhant (határérték alá, soha nem volt ilyen) a pajzsmirigy értékem, a PPI sem volt jó már, indokolatlanul nagyon fogyni is kezdtem, ott fogytam le a normál súlyomból, amit azóta sem tudok visszaszedni, szóval valami ott nagyon megborult, azért is lehetett ez, azóta szerencsére nem volt ilyen, persze azóta figyelek is már a zsírra. Meg kapom az itopridot is már, ami kifejezetten az epés refluxra jó. Amikor ez volt, akkor mentem el Takátshoz, ő mondta kis és aztán támasztotta alá tükrözéssel is az epés refluxot, előtte a tünetek és a tüki alapján még nem volt az.

Csomó epés refluxos tapasztalja amúgy a fentieket, valaki napi többször hány, de olyan is van, akinek zéró tünete, vagy tök más jellegű a tünete (pl. hasmenések, IBS), pl. egy családtagom rengeteg zsíros dolgot evett minden gond nélkül, és egy random tükrözés szerint elvileg epe volt a gyomrában, rá is írták az epés refluxot a papírjára. Szóval ebből nem tudsz kiindulni, illetve sima refluxnál is okozhat rosszullétet és gondot a zsír, az is alap, hogy a zsír belassítja a gyomrot, egészségeseknél is. Nem csoda, hogy a szalámit meg ezeket nem bírod. A kókuszolaj nem lúgosít, a dietetikus nekem max. amiatt javasolta, hogy annak az emésztéséhez nem kell epe, nem indítja be az epekiválasztást, de ez elvileg nem igaz, erre már sokan rácáfoltak élesben is ;) Próbálgasd, mit bírsz, a szalámit amúgy már az erős fűszerezése miatt is tiltólistára tenném egy refluxosnak, de a maglisztek egy részével, amikben nincs olyan sok zsír, csak mondjuk 5-15 g/100 g, azok simán lehet, hogy bírhatóak, nekem nem nagyon okoznak gondot. Tojássárgáját már nem eszem, volt, hogy beütött, de pl. emlékszem, hogy 2 éve a műtét után volt olyan, hogy egyszerre egy vagy kettőt is megettem az ebédhez, teljesen változó, mindenesetre annyira durván az sem zsíros, mint hiszik sokan, talán 4-5 g van egy közepes darabban.

 

Az IR vizsgálatra én Daedalonnal megyek el, úgy istenien bírható, ha épp rosszabb periódusod van, javaslom ;) Nem befolyásolja az eredményeket, dokival is egyeztettem. Érdemes túllenned rajta minél előbb, mert ebből a pajzsmirigyes vacakból meg ki kellene keveredned, és egy jó endokrinológushoz fél éves várólisták is lehetnek alsó hangon. Egyébként a pajzsmirigyproblémától sokaknak karikás (reggel meg puffadt) a szeme, durva vashiányos vérszegénység is befigyelhet, mert az alulműködés miatt sz*rul szívódik fel a vas a bélből, ez is meg fog oldódni, ha csak az van a háttérben (a sok vérvétel szerintem nem hibás ebben, anno tőlem is vettek rengeteget, a kórházban pl. csak pislogtam a nővérkére, hogy komolyan mind a kb. 20 csövet nekem készíti oda??? :S Azt hittem, az egész szobánkra hozott annyit, de nem :D De az aznapi szédülést leszámítva nem volt gond, valaki meg deciket ad le véradáskor, ha minden OK, akkor elvileg ezeknek nem szabadna odavágnia annyira, hogy még napok, hetek múlva is nyoma legyen, elég hamar regenerálódik az ember).

Előzmény: Kassiie (19489)