tammmy4 Creative Commons License 2019.10.14 0 0 34251

Azért nem fűtő kazánt vettem, mert most vettük a házat és kombi kazán van fent. ' éves kondenzációs kazánt meg nem szívesen cserélnék le :-)

A rétegtárolós megoldásnál honnan veszed ki a melegvizet a tárolóból? Ugyanazon a csonkon ami a kazánból tölti a melegvizet?

Azt a részt érzem picit problémásnak, amikor nagy elvétel van a tárolóból, a HMV "töltő" szivattyú pedig üzemel. Ebben az esetben a szivattyú által produkált nyomáskülönbség ellensúlyozza a hőcserélő ellenállását, vagyis mivel a víz a kisebb ellenállást választja, a szivattyú miatt a kazán hőcserélő köre lehet a kisebb ellenállású (szemben a tárolón keresztül áramló vízzel), így a kazán véges teljesítménye miatt a kazán nem fogja a kért melegvíz hőmérsékletet produkálni és ha a kazánból a víz közvetlen mehet a csapolókhoz is, akkor az bizony arra is fog menni. Íg elég egyenetlen lehet a melegvíz hőmérséklete.

Ezt gondoltam megszüntetni azzal, hogy a kazánból kijövő melegvizet a tároló középső részébe, a cirkulációs csonkon keresztül vezetem be, a víz kivétele a fogyasztókhoz pedig a felső csonkon történne. Persze ez a probléma kiküszöbölhető, ha a szivattyú biztosan nem szállít több vizet, mint amit a kazán fel tud melegíteni megfelelő hőmérsékletre...

Ha csináltál már ilyen rendszert, akkor kíváncsi lennék a tapasztalataidra, hogy hova is érdemes kötni a kazánból kijövő melegvizet? Illetve említették, hogy a tárolóból kivett víz hamarabb eltömítheti a kazán hőcserélkőt. Ilyen probléma jelentkezett-e?

Előzmény: Törölt nick (34232)