exhighand Creative Commons License 2019.10.14 -1 1 9644

Ez csak szemléletbeli különbség. Anno egy Hifi újság rendezett egy phono előrősítő bajnokságot. Na azon versenyen kívül részt vett egy csöves kütyü is. Azt én csináltam. Igaz kamu csöves volt, nagy lámpákkal, meg nagy trafóval, de az aljában a lehegesztett részben ott volt egy IC RIAA. Azt meg mindenki olvashatta, hogy mi volt a vélemény róla. És az nem vakteszten történt.

 

Véleményem szerint a mérnöki hozzáértés ott kezdődik, amikor van egy általános célú komponens, mondjuk egy erősítő és hoz valaki egy másikat. Aki tudja hol és mit kell az általános célún hozzányúlni, hogy olyan legyen a hangja, mint a hozott mintának - az ért már valamennyit a témához.

 

A másik szerintem fontos körülmény az, hogy egy jó hangú rendszer minden eleme illesztett, bele válogatott abba a rendszerbe. Továbbá vannak a jelenlegi fizikával nem magyarázható, de hallható komponens hatások. Pl. 230V-os hálózat szűrésére használt komponensek. 

Anno elég sok stúdióban jártam Budapesten, párban még az építése, felszerelése során. Soha nem láttam ezekben ilyen célú komponenseket. Amúgy én 1982-től jártam naponta az akkor még Gorkij fasorba. Igaz a radarosokhoz hátra az üvegezett épületbe. Viszont 3 évfolyamtársam is a nagy épületben volt fejlesztő, úgyhogy mi azért beszélgettünk sokat. 

 

Tudtak ők mindent, csakhát az akkori anyagi és alkatrész lehetőségek...

Előzmény: Mono SE (9643)