Bromhold Creative Commons License 2019.10.13 -1 2 215210

Most nemcsak a Te erveidre  valaszolok hanem a többiekere is:

 

a semlegesseg -vagyis  hogy ne legyen tagja katonai bloknak tartosan vagy atmenetileg, es katonai konfliktusok eseten a szemben allo felek egyikehez se csatlakozzon,-  no, ez lett volna a semlegesseg.

 

Vagyis a külpolitikaja ki jött volna anelkül hogy barmilyen katonai blokhoz is akarna tartozni, de ez nem igy van ugye.

 

Azt a kerdest ha ott a Krimen orosz katonai tamaszpontok voltak mint a SU-öröksege meg, -  a hatarrendezesi targyalasok soran rendezhettek volna, vagyis azokrol a területektöl a Krimen az oroszok javara

 

lemondhattak volna, es akkor egyszer es mindenkorra pont lett volna a dolog vegere teve.

 

Az elsö allamelnök 1991-nyaratol  Krawtschuk volt, ahogy en kiveszem ez egy lengyel ethniejü valoban tiszta kommunista pali volt, kesöbb megpuhitotta ezt a szocdemes vonalaval, de maradt kommunista az uj papirja ellenere.

 

Onnan is veszem hogy a pali lengyel ethniejü, hogy vagy 300 eves orosz uralkodasrol beszel, ez meg csak a lengyel ethnienek a delkeleti reszeret erintöen  erthetö, hiszen elötte a mai ukrajna deli területe nem egy önallo orszag vagy birodalom volt, hanem ugye  tatar/.... ? terület.

 

Es amikor a mai Ukrajna egyes területei az Osztrak Magyar Monarchiahoz tartoztak jo sokaig, az meg nem fajt a palinak.

 

Ez a Krawtschuk aki kibulizta 91. nyaran Jelcinnel Gorbatschow hata mögött az Ukran SZSZK kiugrasat a SU-bol, azt nagyon maga Ukrajna nem erdekelte, ami erdekelte hogy az oroszoknak bemosson egyet, meg ugy is hogy egyik kommunista a masiknak.

 

Mitöl lesz egyszerre független jelölt valaki mint ez a Krawtschuk?  Egy igazi nagy kommunista? Mert a WC-ben lehuzta (de ez meg le sem huzta hanem csak uj könyvet valtott) a kommunista parttagkönyvet?

 

 

Egyaltalan: hogyan lehetett egy modern nemzetallamot Ukrajnabol csinalni 1991-nyaran, amikor valojaban ebben a nemzetallamban az ukran ethnie az alapitaskor kisebbsegben volt?

 

Mar a szovjet idökben amikor kitalaltak a SU-t, akkor elkezdtek minden fele trükökkel müvileg gyartani szamszerüen az un ukran ethniet, politikai okokbol  tamaszkodva a Wilson elvekre itt, arra a Wilson-elvre ami Versaillesnel egyertelmüen a vödörbe ment mint köztudott (es a Nepszövetseg letrejöttetöl egy egyertelmü mesterseges ukranizalas folyt a területen, tehat gyartottak a korabban szamszerüen  nem nagyon  letezö ukran ethniet, ami mar ott vissza lött szovjet/bolschewik szinten az oroszoknak hogy az Ukran SZSZK-nak  külön ülese lett  pl az UN-ban, ennelkül az elöjatek nelkül Ukrajna sosem valhatott volna le a SU-rol ugy, hogy nemzetközi tamogatottsaga is lett volna a levalashoz).

 

Amit nem ertek mert nekem nem tünik logikusnak, az pl, hogy Lenin miert ment bele Brest Litowsknal, hogy az ukranok külön targyaljanak? Hiszen valojaban a szovjet bolschewik politika gyakorlatban a cari birodalom területere igenyt tartott, eppen emiatt mentek 39-ben az un Curzon vonalig el, de egy lepessel sem tovabb, mert ez volt jogolag kesöbb is tarthato ugye.

 

Tehat arrol van itt szo, hogy egy  szövetsegi allam anallo allam lesz, vagyis elhagyja az allamszövetseget,  es ezt követöen  mit kezd ezzel az önallo allamisagaval? Ukrajna nem kezdett semmit.

 

Allitolag a gorbatschowi idök alatt -meg mar korabban is- a SU tele volt politikai oppozicioval, a gorbatschowi idök alatt ezek felszinre is kerültek, az Ukran SZSZK-ban is, aztan az elsö allamelnöke az immaron SU-tol önallova valt ukran allamnak egy tuti kommunista/bolschewik lett, tetejeben egy lengyel ethniejü.

 

PS.: Ha a Nyugat, az USA, a nyugati demokraciat terjesztö NATO sosem felejtette el azt hogy a Vilag legnagyobb allama -mindegy mi legyen a neve- az ellensege, akkor Ukrajna kiesesekor Ukrajnat kellett volna tamogatnia, meg ott abban is hogy a Krimen levö orosz tamaszpontok miatt a ket allam közötti hatarvonal rendezesnel a tamaszpontok területei orosz allami szarazföldi felsegterpületek legyenek, --  Ukrajnat hamarabb a WTO-ba be kellett volna nyomni, es akkor Ukrajna egy mintaallam lett volna a jelcini Oroszorszaghoz kepest.

 

Lehetett volna kereskedelmi kapcsolata nyugodtan tovabbra is Oroszorszaggal, az EU-val is, de a külpolitikai vonala semleges maradt volna ugy mint Ausztrianak.

 

Amit Te itt ervnek hasznalsz  -sok termöföld es hosszu tengeri partszakasz- az pont arra erv, espedig relevans-, hogy eppen ezert kellett volna Ukrajnanak semlegesnek maradnia, mert ezek gazdasagi potencialjai az oroszagnak. (Vagy arra utalsz hogy a sok termöföldet meg akartak mas allamok szerezbni? Azert hogy ne termeljenek az ukranok azokon, hiszen pl az EU-ban mar evek ota mezögazdasagi tultermeles van? Node a kinaiaknak meg szüksegük van a mezöhazdasagi termekekre, lasd bereltek is egy csomo területet -söt kikötöt is-  mezöhazdasagi termekekre. Most akkor az EU az ukran termögöldeken valo termeles megfogasaval a sajat konkurenset Kinaba valo export vonalon akarta megfogni? Nekem a 2014-ben alairt EU-baratsagi megallapodas alapjan pl ez törtent. Node ezzel Ukrajnaban nö a munkanelküliseg, a legujabb EU-extra vamok meg az ukran acelipari/vasipari termekekre meg szinten valojaban az ukran exportot szükizik le ezen a teren.

En akarhova nezek Ukrajna gazdasagi leszoritasa  cel es annak  hatasa a gyakorlatban is jelentkezik. Tehat eredmenyes modszerek valasztasa törtent azoktol, akik nem Ukrajna lakosai.

 

Es mi törtent? Ahhelyett hogy Oroszorszag vegkepp eltünt volna mint nagy földrajzi önallo orszag a mestersegesen   generalt jelcini  kaoszban, Oroszorszag egyre erösödik gazgasagilag es azalltal politikailag is, tehat nem Ukrajna lett a minta az oroszoknak, hanem forditva.

 

Megegyszer a semlegesseg:

 

Ehhez csak le kellett volna a voksukat  amellett tenni, espedig paros labbal, aztan onnan arrol a poziciorol nem el mozdulni.

 

Ha jol meggondolom, akkor en mindig ugyan oda lukadok ki, hogy egyszerüen nincs ukran ethnie a gyakorlatban, hanem egy orszag neveböl van levezetve hogy ukran ethnie, de akiket ez erint, azok nem tudjak mahukat azonositani ezzel az Ukrajnan belüli ukran ethnievel.

 

Tehat az un nemzetallam epitkezese nem alulrol törtent egy ethnietöl, hanem fölülröl, ami meg nem vezet eredmenyre, föleg nem az adott területen.

 

Az USA-t itt hogy ki az amerikai nem lehet mintanak venni, ez egyertelmü, pedig nekem ugy tünik hogy pl az USA valami ilyen süketelest susog evek ota Ukrajna politikusainak a fülebe.

 

PPS.: nagyon erdekelne engem, hogy egyaltalan hogyan került sor arra a talalkozora, amin eldölt hogy 4 allam kilep a SU-bol. Ukrajna, a kazahok, feheroroszok es a gruzok ha most jol emlekszem.

 

Ki inditotta el ezt a talalkozot?

 

Előzmény: szaruespata (215208)