barkasarja Creative Commons License 2019.10.13 -1 0 11844

"A hadijog szerint az adott területet megszálló erő gyakorolja a felügyeletet és a hatóságot."

 

Ez csak abban az esetben van így, ha a megszállók katonák, és valóban betartják a megszállt területen az ide vonatkozó nemzetközi jogot.

Viszont az oláh haverjaid nem katonák voltak, hanem rablók, és semmit sem tartottak be az idevonatkozó nemzetközi jogokból, a megszállásuk minden tekintetben egyenlő volt a rémuralommal, mint ahogy azt Bandholtz, amerikai tábornok, a Szövetséges Katonai Misszió Magyarországra akkreditált tagja is leírta a naplójában:

 

„Miközben valamennyien örülünk, hogy hazafelé indulunk, mégis némileg sajnáljuk, hogy el kell hagynunk Magyarországot. Jómagam úgy jöttem ide, hogy nagy részben elnézem és nem tulajdonítok különösebb jelentőséget a román eljárásmódnak, de fölháborító magatartásuk révén, amely sértette a nemzetközi jogot, a tisztességet és minden emberiességi megfontolást, a magyar ügy támogatójává váltam. Átadni Magyarország területének egyes részeit, a civilizált és kifinomult lakosságot alkotó emberekkel, olyan dolog, mintha Texast és Kaliforniát adnánk át a mexikóiaknak. Szégyelljék magukat a Szövetséges Nagyhatalmak mindazért, amit a fegyverszünet után ebben az országban megengedtek..."

 

 

Előzmény: Törölt nick (11838)